Džemat Vlasinje prednjači i na području Muftijstva Travnik

Džemat Vlasinje prednjači i na području Muftijstva Travnik

Obaveza svakog muslimana je da vjeruje i izvršava pet islamskih šarta. Jedan od njih je i izdvajanje zekata iz lične imovine vjernike pod tačno određenim uvjetima i u tačno određenom iznosu. Akcija prikupljanja zekata na području Islamske zajednice u BiH provodi se svakog ramazana, što ne znači da se zekat daje samo u ramazanu. Zekat se može izdvojiti u toku čitave godine. Medžlis IZ Jajce iz godine u godinu bilježi rast ukupljenog zekata i sadekatul-fitra, te je iznos prikupljenog zekata i sadekatul-fitra u 2021. godini u odnosu na 2020. godinu veći za 8,5%, a prikupljeno je ukupno 120 000 KM. Po džematima, najveći iznos prikupljen je u džematu Vlasinje, 12 392 KM, što po domaćinstvu iznosi 84,30KM.

Ured za zekat Rijaseta islamske zajednice u BiH uveo je lijepu praksu da se zahvali najuspješnijim džematima i njihovim imamima, medžlisima i glavnim imamima, te muftijstvima za njihov angažman i trud na polju prikupljanja zekata i sadekatul-fitra.

Najuspješniji džemat na području Muftijstva Travnik u prikupljenom zekatu u odnosu na broj domaćinstava je džemat Vlasinje i njihov imam Ilhan-ef. Šabić. Ilhan efendija je danas prisustvovao, ispred Medžlisa Jajce i Muftijstva travničkog na svečanom prijemu kod Reisu-l-uleme Husejin-ef. Kavazovića zajedno sa ostalim imamima iz drugih muftijstava.

“Na zekatu zajednica počiva. To vidimo i na primjeru Islamske zajednice. Otkad je naša ulema odlučila da se trebamo vratiti na temelje organiziranog prikupljanja zekata pa do danas, vidimo kako je Zajednica rasla”, rekao je na svečanom prijemu reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović.

Ovom prilikom čestitamo džematu Vlasinje i Ilhan efendiji na postignutom rezultatu i molimo Uzvišenog da svim muslimanima ukabuli njihove ibadete i nagradi ih najljepšom nagradom.

(MIZ Jajce)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović