Ženski aktivizam na djelu: Džemat Vlasinje

Ženski aktivizam na djelu: Džemat Vlasinje

Džemat Vlasinje je nedavno dobio zahvalnicu Medžlisa Islamske zajednice Jajce za izuzetan doprinos razvoju vjerskog i društvenog života džemata i Medžlisa IZ Jajce. Ovom izuzetnom uspjehu umnogome su doprinijele vrijedne i dobro organizovane žene ovog džemata. U 2021.godini kada su mnoga udruženja i organizacije reducirali, pa čak i obustavili svoje aktivnosti zbog aktuelne epidemiološke situacije u Bosni i Hercegovini i svijetu, žene džemata Vlasinje su bile izuzetno aktivne. Učestvovale su u svim zajednički organizovanim aktivnostima Odjela za brak i porodicu MIZ Jajce, poput učenja hatmi i humanitarnih akcija, ali su i samostalno organizovale i realizovale nekoliko značajnih projekata.
Na početku ove godine, da bi i praktično pokazale svoju ujedinjenost i povezanost 25 žena u džematu i 25 žena u dijaspori sebi su kreirale i sašile jednoobrazne haljine. Zajedničkim djelovanjem prikupile su novac i kupile mašinu za pranje suđa za mektebsku kuhinju, a na svojim redovnim druženjima četvrtkom iza jajcije namaza ručno su izradile samostalno kreirane poklone za mektebsku djecu koja su učestvovala u završnim svečanim hatmama mekteba Vlasinje.

Ove vrijedne žene su u toku ove godine organizovale i 3 ekskurzije te su zajedno putovale u Travnik, Nacionalni park Una i Ključ, te u Zenicu.
Osim što znaju raditi za sebe i svoj džemat, i ugoditi sebi i svojima, ove vrijedne džematlijke su uvijek među prvima kad se poziva u neku humanitarnu akciju i uvijek u najkraćem vremenu prikupe najveći novčani iznos.
Za kraj ove izuzetno uspješne godine za njih, žene džemata Vlasinje, koje predvodi njihova koordinatorica, i supruga džematskog imama, Amelda Šabić, organizovale su druženje za žene, večer Kur’ana i ilahija na koje su pozvale svoje prijateljice iz svih džemata MIZ Jajce.
Najavljena centralna gošća ovog druženja koje će se održati u džematu Vlasinje u srijedu, 29.decembra 2021.godine iza jajcija namaza je poznata interpretatorka ilahija i kasida, Šejma Mehić, a kao i sve nabrojane aktivnosti i ovo druženje će biti realizovano uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera.

( MIZ Jajce)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović