BUDI OD ONIH KOJI SU NA ZEMLJI RED USPOSTAVLJALI I OD SVOG IMETKA UDJELJIVALI

BUDI OD ONIH KOJI SU NA ZEMLJI RED USPOSTAVLJALI I OD SVOG IMETKA UDJELJIVALI

Uzvišeni Allah objavio je u Kur’anu: ”Ispričat ćemo ti povijest njihovu – onako kako je bilo. To su bili momci, vjerovali su u Gospodara svoga, a Mi smo im ubjeđenje još više učvrstili. (El-Kehf, 13.)

Omladina je u svakom vremenu i mjestu – i u svim epohama islama do danas – bila stub islamskog ummeta i tajna njegovog preporoda, nosilac bajraka islama i graditelj islamske civilizacije.

Prateći Kur’anske pouke ali i hadis Božijeg Poslanika Muhammeda a.s. u kojem stoji: ”Allah voli mladića koji svoju mladost troši u pokornosti Allahu,” MIZ Jajce u koordinaciji sa aktivom vjeroučitelja već duži vremenski period organizuje školsku džumu za jajačke srednjoškolce i osnovce.

Vrijednost ovog dobra ističe i činjenica da svaki petak 20-tak do 30 omladinaca pored obavljene džume-namaza zajednički obavi i ikindiju-namaz nakon čega slijedi ručak i druženje uz pregled prigodnog video materijala.

Poznavajući činjenicu udjeljivanja od svog imetka a radi trajnog dobra kao što je u ovom primjeru školske džume, naš sugrađanin i poduzetnik Nijaz Mačak omladinu je ovaj petak počastio sa ručkom. Naglasit ćemo da se ručak sastojao od ćevapa, piletine, hurmašice i soka. Gledajući ovaj vid dobra sa ljudske strane vjernik musliman ne može ostati ravnodušan a da ga ne preplave pozitivne emocije.

Vjernik musliman ne bi trebao svoju vjeru svoditi samo na riječi. Pored vjerovanja srcem njegovo uvjerenje se treba manifestirati i djelima. Uviđajući koliki je značaj odgojiti svjesne omladince privržene namazu a kroz namaz i Allahu dž.š., koristeći svoje slobodno vrijeme na pozitivan način mi svi možemo da ovaj projekat podignemo na još veći nivo.

Ovim pozivamo sve one koji su zaintresovani da učestvuju u ovom hairli projektu da se obrate u MIZ Jajce ili direktno voditelju ovog projekta Sabahudin ef. Makiću.

( MIZ Jajce)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović