Obilježena 29. godišnjica zločina u Cvitoviću

Obilježena 29. godišnjica zločina u Cvitoviću

Učenjem sure Ja-sin i dove poslije ikindije namaza, danas je u Cvitoviću obilježena 29. godišnjica zločina koji je na današnji dan 1992. godine počinjen nad civilnim stanovništvom ovog mirnog mjesta od strane četnika.
U svome obraćanju Abdurahman-ef. Mujak, mjesni imam, prisutne je podsjetio na važnost i svetost ljudskog života i na važnost posjećivanja ovakvih skupova i podsjećanja na strahote koje je naš narod preživio kako se više nikad ne bi takvo što ponovilo.
Prema kazivanju preživjelih Bošnjaka i Bošnjakinja, četnici su u Cvitović došli 03.11.1992. godine, te su u kući Elkaza Nedžiba ubili šest žena.

Slobodno se može reći da su ih ubili po dva puta, jer su u zaključanu kuću ubacili dvije bombe rekavši im: «Eto vam dvije kruške», a zatim su kuću zapalili – pa su tako neki ranjeni, a neki mrtvi u zapaljenoj kući izgorjeli. Isti dan su pred kućom ubili Fejzić Ibru, a Elkaz Šabana su bajonetom prikovali za krušku i tako je ostao do raspadanja tijela. Preživjeli očevici Mujo Mešinović, Huso Ejup i Zejna Elkaz su nam još 1996. godine o ovom zločinu kazali sve strahote, a Mujo nam je kasnije potvrdio gore izneseno, a zatim za svoju sudbinu još reče: »Pokupili su mene, Halila Mešinovića, i Šerifa Vunića kad smo pošli pustiti krave i odveli najprije u Bjelajce, zatim u Mrkonjić Grad, te u Donji Vakuf gdje smo u nekom magacinu bili više od jednog mjeseca. Magacin je bio pun zarobljenika sa područja Jajca. Ja sam razmijenjen u Bugojnu.

Kao i za brojne druge počinjene zločine na području BiH tako ni za ovaj, do danas niko nije odgovarao niti izašao pred lice pravde.

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović