Održana edukacija o dijabetesu u Jajcu

Održana edukacija o dijabetesu u Jajcu

U velikoj sali Općine Jajce večeras je održano javno predavanje pod nazivom „Savremeni pristup u liječenju diabetes mellitusa“.

Predavač je bio prim. dr. Midhat Mujić, specijalista pedijatar, dječiji endokrinolog i dijabetolog na Pedijatrijskoj klinici KCUS.

Nakon jednosatnog predavanja o danas veoma rasprostranjenoj bolesti kako kod djece tako i odraslih, prisutni su iskoristili priliku da kroz pitanja i diskusiju s gostom-predavačem dobiju odgovor na određene nedoumice kada je u pitanju sami način liječenja, doziranje terapije, načinu ishrane i mnogim drugim važnim detaljima.

Uvodničar predavanja je bio dr, Denis Zjajo, specijalizant pedijatrije, koji je bio koordinator da se ovo predavanje održi u Jajcu.

Navedeni projekat podržala je Općina Jajce, Udruženje dijabetičara Jajce koje je bilo i organizator, Medžlis IZ-e Jajce, apoteke BPharm ogranak Jajce te Pharma Maac Bosna i Hercegovina.

Udruženje dijabetičara općine Jajce osnovano je 2012. godine radi povezivanja oboljelih. Ovo udruženje ima preko 1.500 oboljelih, a od tog broja ima preko 10 djece ovisno o inzulinu.

Kao i mnoga udruženja, i oni imaju poteškoća u radu. Uglavnom finasniraju se od skromnih sredstava iz budžeta Općine Jajce, te pomoći dobrih ljudi i samo rijetkih privrednika.

Samo mali broj građana koji nisu oboljeli od dijabetesa članovi su ovog udruženja.

 

 

 

(Jajce Online)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović