Prva promocija Bosanskog mevluda Džemaludina Latića

Prva promocija Bosanskog mevluda Džemaludina Latića

Rođenje Božijeg Poslanika bilo je izvor posebnog nadahnuća našim darovitim prethodnicima koji su u pobožnim spjevovima – mevludima opisali vrijeme i okolnosti u kojima se rodio i živio Muhammed, a.s., a naš savremenik, pjesnik Džemaludin Latić napisao je Bosanski mevlud.
Salih-ef. Meštrovac i Enisa Meštrovac učili su stihove ovog mevluda na još jednom mevludskom sadržaju u Medžlisu Islamske zajednice Jajce, prvoj promociji Bosanskog mevluda koja je održana za 21.oktobra 2021. iza akšam namaza u sali Općine Jajce.
Osim samog autora, dr. Džemaludina Latića, prisutnima su se u ulogama promotora obratili i glavni imam MIZ Jajce, Zehdrudin-ef. Hadžić i predsjednik glavnog odbora Udruženja ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Nesib-ef. Hadžić. Zehrudin-ef. Hadžić govorio je o neophodnosti slijeđenja sunneta za ispunjeniji život vjernika i prosperitet zajednice općenito, te o potrebi navikavanja učenja mevluda još od mektebskog perioda jer se i kroz stihove mevluda upoznajemo sa poslanikom, volimo ga i sunnet učimo i živimo. Nesib-ef. Hadžić govorio je o suradnji autora Latića i Udruženja ilmijje, a za Bosanski mevlud je rekao da je djelo u koje su utkani neosporno znanje i neizmjerna ljubav.

Sam autor, prof. dr. Džemaludin Latić, na početku svog obraćanja istakao je da je njegov otac rahmetli, kad je uočio pjesnički dar kod svog sina, rekao da bi on jednog dana mogao napisati i mevlud. Bosanski mevlud je nastao s ciljem da se sadržaj mevluda približi novim generacijama u leksičkom smislu. Autor je svoj mevlud pisao kao učenik prethodnih autora nama poznatih mevluda, Gaševića, Bešagića i Kadića, a kao učitelj novih generacija učača i slušača mevluda.

( MIZ Jajce)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2023

Web realizacija: Sandro Nuhanović