Asocijacija žena MIZ Jajce “Esma sultanija” u posjeti Rešidi Kovačević

Asocijacija žena MIZ Jajce “Esma sultanija” u posjeti Rešidi Kovačević

Početkom oktobra mjeseca naša sugrađanka Rešida Kovačević objavila je da prestaje sa svojim volonterskim aktivnostima i da se povlači sa zelenih površina grada Jajca u toplinu svoga skromnog doma. U svom obraćanju javnosti, pored ostalih, zahvalila se i Medžlisu Islamske zajednice Jajce za podršku i priznanje njenom volonterskom radu – zahvalnica Asocijacije žene MIZ Jajce “Esma sultanija” za doprinos lokalnoj zajednici dodijeljena joj je na prvom Danu Esme sultanije 2017.godine. Logičan slijed događaja nakon odgledanog video priloga našem lokalnom internet portalu je bio da Asocijacija žena MIZ Jajce “Esma sultanija” opet posjeti sugrađanku Rešidu i zahvali joj se još jednom za njen nesebičan trud i zalaganje za dobro zajednice. Ovaj put nije joj uručena zahvalnica, već poklon koji je Rešida priželjkivala i neko vrijeme tražila da kupi da bi upotpunila svoje dane mirovine – tablet na kojem će moći pratiti događanja u našem gradu putem lokalnih internet medija, jer je shvatila da informacija iz Jajca koje je zanimaju nema dovoljno na radiju, televiziji, niti u novinama.

Rešida je, naime, još u aprilu mjesecu napravila ugovor za internet priključak u svome stanu, i od aprila mjeseca plaća pretplatu za isti, ali, kako kaže, od svakodnevnog posla i do kasno u noć tokom ljeta, nije nikad stigla ni pokušati koristiti internet, a već zna mnogo o potencijalima mreže. Ovaj tablet, poklon glavnog imama MIZ Jajce, Zehrudin -ef. Hadžića već će u narednim danima početi koristiti, kad završi već dogovorene sate instrukcija.
U višesatnoj posjeti Rešidi, predstavnice Asocijacije su uživale u izuzetno prijatnoj domaćinskoj atmosferi i razgovoru o bogatom životnom iskustvu, zanimljivoj prošlosti, životu u Jajcu tokom okupacije od 1992. do 1995. godine, anegdotama iz perioda čišćenja zelenih površina, ali i o planovima za mirnu nadolazeći zimu. Rešida ima planove i za narednu godinu.

Iako je već korak nadomak osamdesetog rođendana, planira uređivati porodičnu kuću i žao joj je što nije stigla od zahtjevnog čišćenja okoline svoga stana da ode u dvorište kuće i uredi barem cvijetnjak.
Ovoj vrijednoj, ekološki savjesnoj i društveno odgovornoj sugrađanki, Asocijacija žena MIZ Jajce “Esma sultanija” se stavila na raspolaganje u slučaju bilo kakve potrebe, a Rešida je odgovorila da je dovoljno samo da joj se opet otvore vrata i dođe na kafu i razgovor.

 

( MIZ Jajce)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović