Zehrudin-ef. Hadžić na gostovanju u Gornjem Vakufu

Zehrudin-ef. Hadžić na gostovanju u Gornjem Vakufu

Pedeset-godišnjica od rekonstrukcije džamije Mehmed-beg Stočanin bila je povodom organizovanja svečanosti u Medžlisu Islamske zajednice Gornji Vakuf. Na završnici ove svečanosti, u nedjelju, 10.oktobra 2021.godine je u istoimenoj džamiji umjesto najavljenog prof.dr. Ismeta Bušatlića, na poziv glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Gornji Vakuf, Hidajet-ef. Polovine, u svojstvu predavača, gostovao glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Jajce, Zehdrudin-ef. Hadžić, prof.

S obzirom da je džamija, kojoj je višednevna svečanost posvećena, vakuf i da su se na svečanosti dodjeljivale vakufname i tematika predavanja je bila vakuf i njegov značaj.

U svom obraćanju profesor Hadžić je istakao da na prostoru Muftijstva travničkog postoje tri grada koja u svom nazivu imaju riječ vakuf – Donji Vakuf, Gornji Vakuf i Skender-Vakuf. Sva tri mjesta su te svoje nazive dobili zbog toga što su nastali od vakufa, džamija oko kojih su nastajali mektebi i širile se čaršije. Prvi vakuf u Donjem Vakufu je bila džamija Ibrahim-bega Malkočevića, sagrađena 1573.godine (današnja Baš džamija). Ali-dedo Skender je uvakufio džamiju u drugoj polovini XVII stoljeća i oko nje se širila čaršija i nastao današnji Skender-Vakuf, a 1560.godine ili po nekim predajama 1592.godine je Mehmed-beg Stočanin uvakufio džamiju oko koje je nastao današnji Gornji Vakuf. Osim ovih zanimljivosti iz prošlosti naše bliže i šire okoline, Zehrudin-ef. Hadžić je govorio o vakufima danas, njihovom značaju za zajednicu, ali i o zanemarivanju značaja vakufa i sličnim pojavama današnjice.


Osim ovog predavanja, mevlud i podjela vakufnama istaknutim gornjevakufskim vakifima bili su sadržaji završnice svečanosti posvećene pedesetoj godišnjici od rekonstrukcije džamije Mehmed-beg Stočanin u MIZ Gornji Vakuf.

 

( MIZ Jajce)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović