Medžlis IZ Jajce: Promovisana knjiga “Sloboda robije”

Medžlis IZ Jajce: Promovisana knjiga “Sloboda robije”

Promocija knjige “Sloboda robije” autora prof. dr. hfz. Halila-ef. Mehtića održana je u Domu kulture Jajce 8.oktobra 2021.godine.
Prvi promotor djela u Jajcu, Zehrudin-ef. Hadžić, u svom obraćanju zahvalio se autoru i drugom promotoru, prof dr. Muharemu Adiloviću na sadržajnom višesatnom gostovanju u našem Medžlisa. Knjigu “Sloboda robije” je predstavio kroz prizmu nekoliko aktuelnih domaćih i svjetskih događanja u kojima su ugrožene osnovne ljudske slobode.
Prof.dr. Muharem Adilović je tokom svog izlaganja istakao da je knjiga “Sloboda robije” svojevrsni uteg, balans za realno shvatanje konteksta socijalističke prošlosti Bošnjaka i imama posebno, ali je i značajan dio kulture sjećanja. “Kultura sjećanja je sastavna odrednica identiteta Bošnjaka”, naglasio je profesor Adilović.
Autor prof.dr.hfz. Halil-ef. Mehtić prisutnima je pojasnio motive koji su ga naveli da piše o teškom dijelu svoje prošlosti.

U knjizi se autor Mehtić vraća 35 godina u prošlost i čitatelje hronološki upoznaje s teškim okolnostima kroz koje su Bošnjaci, a posebno imami, prolazili čuvajući svoju vjeru, tradiciju, kulturu i identitet u doba socijalizma. Na 257 stranica knjige autor piše o svom boravku u zatvoru, te kroz velike emocije kazuje da je zatvor tada za njega predstavljao slobodu, a prisutnima na promociji je detaljno prepričao samo jedan mali dio samih početaka montiranih procesa.
Moderator, Fikret-ef. Meštrovac, je nakon službenog dijela promocije dao priliku prisutnima da postave pitanja promotorima, a u tom dijelu su se otvorile mnoge teme srodne naslovu promovisanog djela.

 

((MIZ Jajce)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović