“O mladiću, čuvaj Allaha, Allah će tebe čuvati”

“O mladiću, čuvaj Allaha, Allah će tebe čuvati”

TEMATSKA HUTBA I OBAVJEŠTENJE ZA DŽUMU-NAMAZ 01. 10. 2021. GODINE

 

⁃ Zahvala pripada Allahu, salavat Resulullahu, a dova mazlumima.

⁃ Uzvišeni Allah kaže: “Allah će uzdići na stepene dostojanstvene one od vas koji vjeruju i kojima znanje dato je.” (El-Mudžadele, 11) “Zar su isti oni koji znaju i oni koji ne znaju?” (Ez-Zumer, 9)⁃ U hadisu se kaže: “Kada Allah nekome želi dobro, On mu podari razumijevanje vjere.”
⁃ “Neznalica je tvoj neprijatelj pa makar ti otac bio”, kaže se u arapskoj izreci.

⁃ Naši najveći neprijatelji danas su neznanje i laž. Neznanje sprečava progres naše zajednice, a laž uništava i ono malo vjere u nama što je ostalo. Zato, potrudimo se da školujemo našu djecu i da govorimo i prenosimo samo provjerene informacije i istinu, jer Allah će oprostiti sve grijehe kome On hoće, osim laži.

⁃ Obavještavamo sve džematlije, a posebno učenike škola da je Medžlis islamske zajednice Jajce na čelu sa glavnim imamom Zehrudinom-ef Hadžićem i aktivom vjeročitelja, i uz saglasnost muftije travničkog dr. Ahmed-ef.Adilovićem, odlučio uvesti džumu-namaz za učenike tj. „školsku džumu“. S obzirom da se u vrijeme džume-namaza veliki broj učenika srednjih škola nalazi na nastavi, roditelji i učenici su se obraćali Medžlisu IZ-e Jajce da se za te učenike organizira džuma-namaz nakon završetka prve smjene. Brojni učenici nisu u stanju izvršiti ovu vjersku dužnost u redovnom terminu ni po zimskom ni ljetnom računanju vremena, u 12 odnosno 13 sati, i stoga će se ako Bog da u Medžlisu islamske zajednice Jajce džuma za učenike klanjati u 13:45h svakog petka u Ibrahim-begovoj džamiji u Pijavicama od 01. oktobra, tj od danas, s tim da u zimskom periodu džuma-namaz bude prije-pred samu ikindiju, i da učenici koji putuju mogu stići na autobus u 14:30h. Također, Medžlis će, ako Bog da, nastojati obezbjediti školske porcije ćevapa za učenike poslije ovog, školskog džuma-namaza.

⁃ Abdullah b. Abbas, radijallahu anhuma, kazuje: “Jednog dana sjedio sam iza Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, pa mi reče: “Mladiću, podučit ću te nekim riječima: Čuvaj Allaha, Allah će tebe čuvati! Čuvaj Allaha, imat ćeš Ga stalno ispred sebe. Kada moliš, moli Allaha, a ako tražiš pomoć, traži je od Allaha. Znaj, kada bi se cijeli ummet sakupio da ti pomogne u nečemu, ne bi ti mogli pomoći osim onoliko koliko ti je to već Allah propisao. A i kada bi se sakupili da ti nanesu neku štetu, ne bi ti mogli nauditi više osim onoliko koliko ti je to Allah već odredio. Podigla su se pera i osušile su se stranice.’” (Tirmizi)

⁃ Allahu naš, neka naša pravednost bude zekat na vlast, naš oprost zekat na moć, naše dobročinstvo zekat na Božijim blagodatima, a naša lijepa riječ o braći u vjeri zekat na ugled.

 

(MIZ Jajce)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović