Obilježena 29. godišnjica zločina nad Bošnjacima u Čerkazovićima i Ljoljićima

Obilježena 29. godišnjica zločina nad Bošnjacima u Čerkazovićima i Ljoljićima

U Čerkazovićima kod spomen-obilježja šehidima održan je prigodan program u znak sjećanja na stradanje Bošnjaka ovog kraja i naselja Ljoljići.

Pored velikog broja mještana i gostiju iz drugih gradova na obilježavanju 29. godišnjice stradanja Bošnjaka nije niko prisustvovao iz javnog i političkog života. Prema riječima mještana, koji su ogorčeni na određene političke elite, za njih je to ništa novo, jer ionako dolaze samo po potrebi. Nije izborna godina pa tako da se tradicionalno nastavlja zapostavljanje Bošnjaka u RS.

Jezero i Šipovo političari rijetko posjećuju, glavna spona s Federacijom BiH odvija se preko Medžlisa Islamske zajednice Jajce. Još uvijek nije zabilježena niti jedna posjeta političara iz bilo kojeg resora.

Traže pravdu

Pripadnici rezervnog sastava milicije RS 10. septembra su okupili mještane sela Ljoljići i Čerkazovići, te ih odvela do mjesta Tisovac, gdje su ih strijeljali. Tada su ubijena 23 civila, 4 povrijeđena, a kasnije su ekshumirani iz jame Draganovac nedaleko od Čerkazovića.

Zajednička dženaza klanjala im se u Vincu 12. maja 1999. godine, gdje je ukopano 19 tijela, dok se još uvijek traga za Adnanom, Adamom i Selvedinom Karahodžićem.

Za ovaj zločin, Vijeće Suda BiH, u aprilu 2008. godine, osudilo je: Pekez (Špire) Mirka na 21 godinu zatvora, Pekez (Mileta) Mirka na 29 godina i Savić (Ljupka) Milorada na 21 godinu zatvora, dok organizator ovog nemilog zločina Jovo Jandrić nikad nije uhvaćen niti procesuiran.

Porodice ubijenih traže da konačno budu pronađeni preostali posmrtni ostaci, a istovremeno traže pravdu i kažnjavanje zločinaca.

 

 

(Jajce Online)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2023

Web realizacija: Sandro Nuhanović