Insansko dobročinstvo treba kazivati

Insansko dobročinstvo treba kazivati

Piše: Ramiz-ef. Bećirović

Inna lillahi ve inna ilejhi radžiun. Na Ahiret je preselila hadži Šefkija hamuma Dedić iz Poljica kod Zenice. Rođena je 1938. godine u Stranjanima kod Zenice. Njeni roditelji su Bećir-ef. Babić i Šida- hanuma rođena Spahić koja je bila sestra čuvenog Derviš-ef. Spahića osnivača i muderrisa Medrese u Pojsku kod Zenice.

Nikah je zasnovala 1956. godine sa Salih-begom Dedićem iz Poljica s kojim je proživila sretan život do njegovog preselenja na Ahiret 2015. godine. Imaju hairli pet kćeri i jednog sina i od njih brojnu unučad. Rahmetli hadži Šefkija-hanuma je sa svojim hadži Salih-begom zadužila veliki broj muhadžira, a posebno nas iz Jajca kad je bilo najteže 1993. i početkom 1994. godine.

Njihove kuće su bili pravi muhadžirski domovi, jer su bile pune muhadžira iz Prijedora, Jajca… S njima u kući boravilo je po nekoliko porodica o kojima su se oni brinuli i kojima je Šefkija-hanuma spremala jemeke kao i za svoju čeljad. U drugoj starijoj kući u jednom stanu stanovo sam ja sa svojom porodicom, a u drugom stanu je takođe svo vrijme stanovala druga porodica. U novom dijelu ove kuće smo odmah počeli obavljati noćne namaze, jer je džamija u Gnjusima bila prilično udaljena. Svako jutro nakon sabah-namaza Salih-beg me upita: „ Efendija, treba li štogod da donesem“. Ja kažem ne treba hadžija ništa, a trebalo je.

Hadži Šefkija-hanuma nije pitala treba li šta, nego je donosila, i kao da je uvijek znala šta je potrebno, te je po pune cegere donosila, tako da nismo ni u čemu oskudijevali. Pored nas koji smo bili u njihovim kućama, hadži Šefkija-hanuma je svaki dan dijelila potrebnima, a potrebnih je bio veliki broj. Bilo je dana kada bi hadži Salih-beg kupi stotinu kilograma brašna, a hadži Šefkija-hanuma sve to isti dan muhadžirima podijeli.

Uz brašno, Šefkija-hanuma bi iz svoje magaze i hambara, koji su ličili na pravi magacin, dijelila krompir, mrkvu, jabuke, pekmez, džem, suho voće i ostalo. Vrlo često spomenem dobročinstva ove porodice i konstatujem: „Nije moguće riječima opisati njihova dobročinstva, to se moglo samo srcem osjetiti, dobro upamtiti i nikad ne zaboraviti“. Nažalost, neki su ipak, hadži Šefkijinu dobrotu davno zaboravili, ali ima nas koji nismo i nećemo nikad zaboraviti, i svojoj djeci kazujemo da i oni nikad ne zaborave.

Želim još istaći da je hadži Salih-beg mnogo učinio i za Medžlis Islamske zajednice Jajce na području Zenice. Pošto je imao stolarsku radnju izradio nam je stolariju i drugo što je bilo potrebno da kuće ili domove mjesnih zajednica preuredimo za mesdžide u kojima smo u muhadžirluku obavljali namaze i održavali mektebsku nastavu. Hadži Šefkija-hanuma je na Ahiret preselila u subotu 4. septembra, a dženaza joj je klanjana i ukopana je 5. septembra 2021. godine u džematskom mezarju na Prašnicama. Dženazu

namaz je predvodio imam džemata Poljice hafiz Husejn-ef. Čajlaković koji je o merhumi održao lijep govor, potsjetivši prisutne na dobročinstva koja je činila Šefkija-hanuma. Hafiz Husejn-ef. je u svom govoru citirao i rahmetli Nesib-ef. Spahića koji je Šefkiju-hanumu nazivao Meleć-hanumom. Molim Uzvišenog Allaha da rahmetli hadži Šekiji-hanumi i njenom hadži Salih-begu ukabuli dobra djela, da im oprostiti grijehe i da ih Svojom milošću nastani u Firdevsi Džennetu sa njihovim najmilijim. Amin.

 

( MIZ Jajce)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović