Nakon predstave i slikovnice, svjetlo dana ugledat će i pjesma o Esmi sultaniji

Nakon predstave i slikovnice, svjetlo dana ugledat će i pjesma o Esmi sultaniji

U vrijeme digitalnih tehnologija, savremenih komunikacija i instant informacija znamo svašta nebitno o svačemu i ništa bitno o nečemu. Dok velike svjetske kulture opstaju ljubomorno čuvajući svako slovo i glas svojih pisanih i usmenih tradicija i mi o njima mnogo znamo, zapitajmo se koliko o sebi i svome znamo drugima ispričati i napisati.

Tragom ovakvih razmišljanja nastala predstava o Esmi sultaniji, dječija slikovnica, a za nekoliko dana bit će premijerno prikazan i spot za pjesmu o ženi koja je ostavila dubok trag u prošlosti Jajca, ali i srednjovjekovne Bosne.

Autor teksta pjesme “Esma sultanija” je Anto Brtan, muziku potpisuje Selma i Abdulkerim Popaja, dok je Hani Kunić povjerena uloga interpretatorke. Za video produkciju bio je zadužena JU “Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca” i Samed Žužić.

Promocija na koju je moguće doći samo uz pozivnicu održat će se u subotu, 11. septembra u salonu Doma kulture Jajce s početkom od 17 sati, a organizator je Asocijacija žena MIZ Jajce “Esma sultanija” koju predvodi Mirela Duranović Humić.

Spot će biti dostupan na svim društvenim platformama Medžlisa Islamske zajednice Jajce.

Legenda o Esmi

Posebnu pažnju u srednjovjekovnom gradu plijeni predaja o gradnji Džamije Esme sultanije, koja se smatra među najvrjednijim spomenicima islamsko-osmanske arhitekture koja se ugnijezdila se u centru grada.

U vezi s njenom izgradnjom postoji sačuvano predanje da je Esma sultanija, supruga Mehmed-paše Muhsinovića, bila bolesna i da su astrolozi prorekli da će ozdraviti ako sagradi tri zadužbine u mjestu gdje se dvije vode sastaju. Tako je sagrađena džamija koja i dalje nosi ime po Esmi sultaniji, ali i dva mosta na Vrbasu.

Esma sultanija je bila kćerka sultana Ahmeda III.

 

(Jajce Online)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović