Porodični dan – dan druženja i podrške

Porodični dan – dan druženja i podrške

Porodični dan u Jajcu je jedan od sadržaja pete po redu manifestacije “Žena, porodica i zajednica” koju na nivou Muftijstva travničkog organizuju Medžlisi islamske zajednice Jajce i Bugojno. Iako je prvobitno bio planiran kao druženje velikog broja porodica na platou Malog Plivskog jezera, zbog aktuelne epidemiološke situacije i nemogućnosti sigurnog okupljanja najmanje 200 osoba na jednom mjestu, organizacioni odbor Manifestacije donio je odluku obezbijeđena novčana sredstva dostaviti porodicama na jedan drugačiji način.
Manja grupa predstavnica Asocijacije žena MIZ Jajce “Esma sultanija” posjetila je pet porodica sa područja Medžlisa u kojima su oboljele majke, nene ili djeca.

Osim porodica odabrani su i dva sportska kluba i udruženje koji u svom djelovanju ostvaruju izuzetnu suradnju sa roditeljima čiju djecu treniraju i okupljaju te su im osim poklona za djecu donirani i novčani iznosi koji će znatno olakšati neke njihove predstojeće aktivnosti.

Rukometni klub “Jajce” u mjesnoj zajednici/džematu Šibenica okuplja 70 djece, koja s nestrpljenjem iščekuju dane treninga na školskom igralištu, i koji trenutno nastoje djeci obezbijediti prijevoz do dvorane u gradu kako bi nastavili treninge i u zimskim uslovima.

“Vodopad ljubavi” – Udruženje/udruga za djecu sa poteškoćama u razvoju Jajce okuplja 24 djece sa manjim ili težim oblicima poteškoća u razvoju i njihove roditelje koji na međusobnim druženjima razmjenjuju iskustva, pružaju potporu jedni drugima i svojoj djeci osiguravaju stručnu potporu u razvoju i obrazovanju.

Karate klub “Kumite” je sportski klub koji okuplja veliki broj djece različitih uzrasta koja, kako trener Anto Katić kaže, odlične rezultate i uspjehe na svim nivoima takmičenja ostvaruju prvenstveno jer su lijepo odgojeni. Roditelji surađuju sa trenerom, redovno šalju djecu na treninge i podržavaju, te često i sami učestvuju u putovanjima kluba na takmičenja u Bosni i Hercegovini i susjednim državama. Naši najbolji karatisti već naredni vikend putuju na takmičenje u Podgoricu.

Trgovački lanac Bingo i Medžlis islamske zajednice Jajce novčano su podržali planirani porodični dan, odnosno njegovu realizaciju u ovom obliku.

Drugi sadržaj manifestacije “Žena, porodica i zajednica” planiran u Jajcu je “Dan Esme sultanije”, u subotu, 11.septembra kada će biti svečano promovisan video spot za pjesmu “Esma sultanija”.

 

( MIZ Jajce)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović