Islam na mreži

Islam na mreži

Piše: Alma Kubura Glamočić

U današnje vrijeme aktuelno je govoriti o odnosu islama spram svega, i da, zaista islam jeste način života, a ne samo religija koja je ‘tamo negdje’ i gdje si musliman samo ponekad, dok klanjaš u džamiji ili kod kuće. U svemu i uvijek imamo krajnosti, pa tako i po pitanju društvenih mreža jedna je krajnost da su društvene mreže prijeko potrebne savremenom vjerniku, a druga zagovara da se vjernik maksimalno otuđi od društvenih mreža.

Jako bitno je znati da je islam vjera sredine što znači da ne smijemo odbaciti društvene mreže, i generalno cijelu suvremenost, jer mi živimo u tim prilikama, ali, s druge strane, ne smijemo ni podbaciti kao čovjek i musliman zbog društvenih mreža.
Društvene mreže su zlo, promovisanje lošega (ovisnost, nemoral), čisti marketing i prodaja, ali društvene mreže su i način savremenog komuniciranja, lahkog i brzog dopiranja do velikog broja ljudi istovremeno, način promovisanja pozitivnih vrijednosti. Jesu li dobre ili loše – nije do društvenih mreža, do nas je. Niti su nužno zlo, niti dobro.
Rješenje nikada nije u tome da sve odbacimo i vratimo se odjećom, tehnologijom i medicinom u doba Poslanika. Mi živimo u dvadeset i prvom stoljeću i shodno tome se muslimani trebaju i postaviti i premise islama iskoristiti kako bi život u ovom dobu bio što više ‘islamski’ i samo se razmišljanjem, promišljanjem i ponašanjem trebamo vratiti dobu Poslanika.

Da ovaj tekst ne bude samo teoretisanje, evo par praktičnih smjernica za korištenje društvenih mreža na ‘islamski način’:
1. Iskoristite društvene mreže da podijelite/ napišete neki ajet ili hadis koji smatrate da je u današnjem vaktu potrebno aktuelizirati;
2. Javite se nekom dalekom, zaboravljenom rođaku i pitajte ga kako je;
3. Poslušajte makar jednu minutu nekog vjerskog predavanja ili Kur’anske sure
4. Uputite barem dovu kada vidite neku humanitarnu akciju;
Uvijek treba imati na umu da svemu treba pristupati umjereno i da smo učitelji i primjer onima koji nas gledaju, pa budimo dobar primjer i vrijedni učitelji.

 

(MIZ Jajce)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović