Dan Ašure u Hadadan džamiji

Dan Ašure u Hadadan džamiji

Piše: Ramiz-ef. Bećirović

Desetu noć muharrema tradicionalno i ove godine je u Haddadan džamiji u Jajcu  priređen Ašura iftar. Nakon iftara proučen je zikr, dova, a zatim  mehabbet do jacije namaza uz podsjećanje na značaj Jeumu ašure.

Ebu Bekr r.a. prenosi da je Poslanik s.a.v.s. rekao: “Vrijeme kruži, kao i onoga dana kada je Allah stvorio nebesa i Zemlju. Godina ima dvanaest mjeseci, od čega su četiri sveta: tri, jedan za drugim: zu-l-ka’de, zu-l-hidždže i muharrem i redžeb, koji je između džumade-l-uhra i ša’bana!” (Buharija)
U ova četiri sveta mjeseca ubraja se i mjesec muharrem, čiji je deseti dan “Jevmu Ašura”. O vrijednosti posta mjeseca muharrema, kao i obavljanja noćnog namaza, govore slijedeći hadisi:

Prenosi se od Ibn Abbasa, r.a.: „Nisam vidio Poslanika, s.a.v.s., da sa više želje posti neki dan od Ašure i ovoga mubarek mjeseca (misleći na ramazan).“ (Buharija)
„Post Ašure je uzrokom praštanja grijeha koji su učinjeni protekle godine!“ (Muslim) 
 Prenosi Ebu Hurejre r.a. da je Poslanik s.a.v.s. rekao: “Najbolji post poslije ramazana je post mjeseca muharrema, a najbolji namaz poslije fard namaza je noćni namaz!” (Muslim)

Posteći Ašuru i dan prije ili poslije mi slijedimo sunnet Poslanika sallahu alejhi ve sellem.

Akada je u pitanju jelo Ašura podsjećam sebe i vas na slijedeći primjer:
“Poznato nam je  da su se Nuh, a.s. i oni koji su se sa njim nakon potopa, iz lađe iskrcali na Jevmi Ašuru, pa je Nuh, a.s., u znak zahvalnosti Uzvišenom,  taj dan postio, a i drugima je naredio da poste. Njima je na lađi, inače, bilo ponestalo hrane, pa su pojedinci među njima prikupili ono što im je os¬talo: neko pregršt pšenice, neko leće, neko leblebije… dok nisu sakupili sedam vrsta, pa ih je Nuh, a.s. na tlu, nakon što se potop povukao, skuhao, te su tim jelom iftarili i svi odreda se zaštitili. To je bilo prvo jelo koje je kuhano na zemlji nakon potopa“. 
 Vjera nas poziva na spas, poziva  nas na spasonosnu lađu, poziva nas da hodimo i brodimo zajedno. Poziva nas u džemat,  jer ako želimo sebi i svojim potomcima spas moramo biti u jednoj lađi, na  jednom stanovištu, na jednoj ideji. Islamskoj ideji. Baš kao i Nuhova a.s. hrana sa lađe uzeta za jedno jedinstveno jelo -Ašura. Muslimanima sa Nuhove  a.s. lađe  bilo je potrebno sjesti za jednu sofru i zajedno jesti, Ašuru, složeno jelo od više  artikala. Muslimani svijeta su složena zajednica koju Milostivi Allah upućuje da se druži, da se slaže , da džemat pravi i oživljava, da jedinstvenu halku ummeta omasovljuje.
Čvrstog sam uvjerenja da i jelo Ašura podstiče na razmišljanje o mnogobrojnim Allahovim ni’metima i blagodatima na zemlji koje nam je podario i kojima nas opskrbljuje.

Zato i mi svake godine u Haddadan  džamiji pripremimo  Ašuru za iftar a zatim obavili zikr i  proučimo dovu sa željom da nas Svemogući Allah dž.š. uvrsti među Svoje iskrene robove, a za iskrene muttekije Allah dž.š. je obećao posebne džennetske nagrade.
Uzvišeni Allah u 73. i 74. ajetu sure Ez-Zumer kaže:
„A oni koji su se Gospodara svoga bojali u povorkama će u Džennet biti povedeni, i kad do njega dođu. A kapije njegove širom otvorene-, čuvari njegovi će im reći: „ SELAMUN ALEJKUM TIBTUM FEDHULUHA HALIDIN“ Mir vama, od grijeha ste čisti, zato uđite u Njega, u njemu ćete vječno boraviti!“
I oni će reći: „Hvala Allahu, koji je obećanje Svoje ispunio i u Džennetu nam mjesto darovao, da se u njemu nastanimo gdje hoćemo!“ Divne li nagrade onima koji su se trudili! 
Molimo Uzvišenog Allaha dž.š. da nas učini svojim iskrenim robovima, koji djela čine radi Njegovog zadovoljstva i da naša srca učvrsti u slijeđenju Njegove Knjige i suneta Njegovog časnog Poslanika s.a.v.s. kako bi postigli željeni cilj na obadva svijeta, te da nam bude milostiv na Sudnjem danu i da nas uvede u obećani džennet!    Amin.

SPISAK PREHRAMBENIH PROIZVODA STAVLJENIH U AŠURU 1443. HIDŽRETSKE GODINE U JAJCU

-voda
-malo mlijeka
-malo ulja
-grah
-grašak
-malo tikve
–tikve stambolke
-krompir
-kukuruz
-pšenica

– raž

 -leća
-zob
-ječam
-riža
-šećer
-karanfilić
-čokolada

-peršun

 -marelica
– kakao
-sedam zrna kahve
-mrkva
-narandža
-mandarina
-klementina
-breskva
-višnja
-tunja
-lovorov list
-malo špinata
-korijen celera
-trešnja
-zerdelije

-jabuke

 -jagode
-maline
-malo narendane rotkve
-malo narendane kupusrepe

-kupine

 -ribizle
-cvijet bosiljka

-cvijet nane,
-cvijet mente,
-cvijet majčine dušice
-med
-ananas
-limun
-šljive
-suhe smokve
-suhe šljive
-suhi bijeli dud
-suha mušmula
-suhe borovnice
-kruške

 -suhe kruške

 -jabuke

 -suhe jabuke
-grozđice
-hurme

 – suhi kivi
-malo suhog papaja
– mljeveni orasi
– mljeveni bademi

– mljeveni ljesnjaci
-mljeveni kikiriki
-banane
-mango
-grejpfurt
-malo soli
-sedam zrna bibera
-vanilija
-bamja
-malo paradajza
-malo krastavca
-malo paprike
-kajsije

Ašura u Haddadan džamiji u Jajcu sastojala se od sedamdeset sedam (77) prehrambenih proizvoda

Veći broj ovih proizvoda je uzgojen i ubran u jajačkim baščama. Kupljeni su samo južno voće i povrće.
Iz spiska artikala svako može zaključiti slijedeće: „Zaista su brojni Allahovi ni’meti koji su nam na raspolaganju“.

 U pripremi ovog tradicionalnog  Ašura iftara  posebno ušešće je imala  hadži Fatima-hanuma Bećirović

Hvala Uzvišenom Allahu dž.š. na svim ni’metima i blagodatima kojima nas dariva. Molimo Ga da nam poveća bereket u onome što jedemo i pijemo. Amin.

 

( MIZ Jajce)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović