Dan Ašure- Jevmul Ašura

Dan Ašure- Jevmul Ašura

Deseti dan mjeseca muharrema 1443. h.g. koji se u islamskoj tradiciji naziva Danom Ašure ili Jevmul Ašura, ove godine je, prema takvimu Rijaseta Islamske zajednice u BiH u srijedu, 18. augusta 2021. godine. Preporuka Božijeg poslanika Muhammeda, neka je mir i spas Božiji na njega, je da se posti 9. i 10. muharem, ili 10. i 11. dan ovoga mjeseca.

Posteći ašuru i dan prije ili poslije ašure slijedi se sunnet Poslanika a.s. koji je preporučio da se pored desetog dana mjeseca muharrema posti i dan prije ili dan poslije, kao što stoji u hadisu: “Prenosi se od Abdullaha ibn Abbasa, r.a., da je Poslaniku, a.s., nakon što je postio i naredio ashabima da poste Ašuru rečeno: “O Allahov Poslaniče, to je dan koji obilježavaju Židovi i Kršćani!” Rekao je Poslanik, a.s.: “U narednoj godini ćemo inšallah postiti i deveti dan!” Pa on nije dočekao narednu godinu, jer je Poslanik, a.s., preselio te godine!” (Muslim)

Kada su ga pitali o danu ašure, Allahov Poslanik je rekao da je post ašure uzrok praštanja grijeha učinjenih u protekloj godini: “Post ašure je uzrokom praštanja grijeha koji su učinjeni protekle godine!” (Muslim).

Dan ašure je dobrim dijelom zastupljen u muslimanskim porodicama, a njegovo obilježavanje mora biti u skladu sa Kur’anom i sunnetom. Među Bošnjacima ovaj se dan obilježava posebnim vjerskim programima, a običaj je da mnoge domaćice toga dana pripremaju samostalno ili u džematu kuhaju posebno jelo koje se zove ašure, slično kompotu, ali od raznih zrnastih plodova, suhog voća i začina podsjećajući se time na dan kada je, po predaji, Nuh a.s., nakon potopa dao da se od ostatka namirnica pripremi jelo za preživjele.

Deseti dan mjeseca muharrema je još poznat kao “Idul-enbija” (Bajram Božijih poslanika). Ima nekoliko značajnih događaja za koje se pretpostavlja da su se desili Božijim Poslanicima na ovaj dan, ali nema sigurnih historijskih dokaza da se sa sigurnošću potvrde:

– Allah, dž.š. je na ovaj dan stvorio Adema a.s. i oprostio mu grijeh počinjen u Džennetu,

– Musa a.s se uspio, sa Izraelićanima, prebaciti preko Crvenog mora na Sinajsko poluostrvo i spasiti svoj narod od Faraonovog zuluma,

– Nuh a.s se sa vjernicima iskrcao na planinu Džudijj i tako ih spasio od potopa,

– Junusa a.s je izbacio kit iz svojih čeljusti na obalu mora,

– Trgovačka karavana putujući za Egipat izvadila je Jusufa a.s iz bunara u koji su ga bacila braća iz zavidnosti,

– Ibrahim a.s. je toga dana spašen (od vatre u koju je bačen), a takođe mu je na taj dan poklonjen ovan za kurban u zamjenu za sina Ismaila,

– Ocu Jusufa a.s, Jakubu a.s., povraćen je vid kojeg je izgubio plačući za sinom Jusufom,

– Ejjubu a.s je vraćeno zdravlje poslije dugogodišnje bolesti,

– Sulejman a.s je preuzeo vladavinu nad Izraelićanima.

– Isa a.s je rođen, ali i podignut sa ovog svijeta na ovaj dan.

Ne propustimo priliku da postom, kao jednim od najiskrenijih ibadeta, ovih dana oživimo pritvrđeni sunnet našeg Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da zaradimo hajr, da steknemo ljubav Allaha, dželle še’nuhu i da Mu se i na ovaj način približimo.

 

( MIZ Jajce)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović