Tematska hutba “ Treća hidžra Bošnjaka Jajca”

Tematska hutba “ Treća hidžra Bošnjaka Jajca”

Piše: Zehrudin-ef. Hadžić, prof.

Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru i Vlasniku svega postojećeg.
Salavat donosimo na poslanika Muhameda, a.s., učitelja i odgajatelja ljudi.
Molimo Allaha za pomoć potrebnima, posebno muslimanima Palestine, posebno onima koje je zadesila nedaća, posebno stanovnicima Turske. Amin!

Poštovani vjernici-muslimani, patriote-Bošnjaci,
Danas se prisjećamo Hidžre-progona poslanika Muhameda, a.s., iz Meke u Medinu i dočekujemo, u nedjelju sa akšamom, ako Bog da, novu, 1443. Hidžretsku godinu. Također, danas se prisjećamo augustovskog protjerivanja Bošnjaka iz okolnih sela općine Jajce, a koji su se bili vratili na svoja ognjišta 1997. godine. Zapravo to je bilo drugo protjerivanje Bošnjaka sa ovoga područja, druga Hidžra. Prvo je bilo 29. oktobra 1992. godine. Jajčane Bošnjake su iz Jajca protjerali naše komšije Srbi potpomognuti izdajnicima Jajca, a drugo protjerivanje Bošnjaka je bilo 2. i 3. augusta 1997. godine kada su Jajčani Bošnjaci organizovano protjerani iz okolnih sela u koja su se pokušali vratiti. Ovaj put su progon izvršili naše komšije Hrvati-policija, potpomognuti hrvatskim stanovništvom koje se vratilo u Jajce. Proces dvodnevnog istjerivanja Bošnjaka zapečaćen je planiranim ubistvom i spaljivanjem Šahman Hazima u Pšeniku.

Međutim, i nakon protjerivanja Bošnjaka iz Jajca 1992., zatim 1997., proces protjerivanja Bošnjaka iz Jajca, ali i iz Jezera i iz Šipova i danas se nastavlja, i danas traje. Protjerivanja ’92. i ’97. su bila fizička, nasilnim putem: istjerivanje, ubijanje, zastrašivanje, zločini, genocid, kulturocid i šta sve ne, a poslije toga, i danas, protjerivanje Bošnjaka se vrši planski i sistemski putem neuređenog obrazovanja i putem procesa u kojem se uništavaju institucije i autoriteti Bošnjaka.
U Jezeru i Šipovu, osim što Bošnjaci vrlo teško dolaze do osnovnih ljudskih prava, i nemaju adekvatnu pomoć izabranih Bošnjaka u Institucijama RS Bosne i Hercegovine, njihovo neslaganje, nejedinstvo i izgubljenost iz dana u dan ih sve više čine nacionalnom manjinom. U Jajcu je, takoder, nažalost, trend protjerivanja-odlaska Bošnjaka zbog nemogućnosti ostvarivanja osnovnih ljudskih prava i nemogućnosti ostvarivanja potpune slobode i dostojanstva. Svjedoci smo, nažalost, i trećeg, sistemskog protjerivanja Bošnjaka iz Jajca, Jezera i Šipova.

Allah, dž.š., je rekao:
“I ne budite kao oni koji su zaboravili Allaha, pa je On učinio da sami sebe zaborave; to su pravi grješnici.”

وَلَا تَكُونُوا كَالَّذِينَ نَسُوا اللَّهَ فَأَنْسَاهُمْ أَنْفُسَهُمْ ۚ أُولَٰئِكَ هُمُ الْفَاسِقُونَ

Najgore za čovjeka je da se sam o sebi zabavi, a najgore za narod je da sebe zaboravi. Treće, sistemsko protjerivanje kojem trenutno svjedočimo se događa zbog nezainteresovanosti, nejedinstva i nesposobnosti nas, Bošnjaka muslimana u Jajcu i našoj bližoj iširoj okolini. Generali i borci vode narod u ratu, mislioci i lideri u miru, jer generali znaju vještine ratovanja, a lideri vještine upravljanja narodom u miru. Kada se sposobnosti i odgovornosti ne razumiju i pomiješaju onda nastaju devijacije, smutnja i haos u zajednici. Molim Allaha da nam se smiluje, nama sa drugima i nama sa nama i sve nas uputi na pravi put. Amin!

 

( MIZ Jajce)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2023

Web realizacija: Sandro Nuhanović