Završena manifestacija “Dani Bošnjaka Šipova”

Završena manifestacija “Dani Bošnjaka Šipova”

Ovogodišnja, deveta po redu, manifestacija “Dani Bošnjaka Šipova” počela je 29. jula u džematu Pljeva, poslije akšam-namaza, organizacijom i realizacijom druženja sa Bošnjacima Pljeve u haremu džamije, dok je sljedećeg dana u džematu Volari klanjana centralna džuma namaz za područje džemata Šipovo. Poslije džuma namaza, u Gerzovu proučena je dova na mjestu gdje se nekad nalazilo i gdje će, ako Bog da, opet biti turbe Đerzelez Alije.

Jučer, 31. jula, u prstorijama kluba u Šipovu održana je promocija knjige „Itkjaf“, mr. Đenane Bajraktarević, a nakon promocije je upriličeno druženje sa Bošnjacima Bešnjeva, u haremu džamije.

Poruke manifestacije

Osim poruka zajedništva i neophodnosti druženja, čitanja i komunikacije koje su poslane kroz nekoliko druženja sa Bošnjacima Bešnjeva, Volara i Pljeve i na završnici u Šipovu su poslane posebne poruke.

Na večerašnjoj svečanoj završnici manifestacije gosti koji su se obratili brojnim gostima u haremu džamije u Šipovu, dr Ahmed ef. Adilović, prof.dr. Gazim Bašić, glavni imam MIZ Jajce Zehrudin ef. Hadžić, predsjednik HO “Merhamet” MDD, Kenan Vrbanjac poslali su poruke neophodnosti čuvanja veze Bošnjaka iz Federacije BiH i Republike Srpske, neophodnosti poštovanja Islamske zajednice, BZK Preporod, i MDD Merhamet kao garanta opstojnosti na ovim prostorima, te neophodnosti očuvanja bošnjačke tradicije na ovim prostorima uvijek se okrećući jedni prema drugima, a sve u skladu sa sunnetom Poslanika Muhammeda a.s.

Poznati interpretator duhovne muzike, Zejd Šoto je uz pratnju Fadila Buturovića prisutne u haremu džamije u Šipovu počastio bogatim muzičkim programom za kraj višednevnih druženja Bošnjaka Šipova i njihovih dokazanih prijatelja.

 

( MIZ Jajce)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović