Itikjaf u Šipovu

Itikjaf u Šipovu

Zbirka četrdeset kratkih priča, crtica, Itikjaf, autorice Đenane Bajraktarević, promovisana je u Šipovu u okviru manifestacije “Dani Bošnjaka Šipova” u subotu, 31. jula 2021.godine.
Prisutnim gostima promocije su se obratili promotori prof.dr. Amina Šiljak-Jesenković, prof. Mevzudin Duranović i sama autorica, prof. Đenana Bajraktarević.

Profesorica Šiljak-Jesenković je govorila o leksici korištenoj u djelu Itikjaf. Većinom su to arhaični izrazi i riječi specifične za gornjovrbasku regiju, a čije značenje ne možete pronaći na internetu, pa čak ni u rječniku bosanskog jezika već morate iznenadnim posjetom obradovati neku stariju tetku i upitati je da vam objasni značenja riječi koje Đenana koristi u svojoj knjizi. S druge strane, prof.dr. Šiljak-Jesenković je o knjizi govorila kao predan čitalac, a ne kao književni teoretičar, te je zanimljivim i kratkim izlaganjem otvorila vrata Itikjafa.

Prošlost i sadašnjost u Itikjafu

Profesor Mevzudin Duranović je u Itikjafu pronašao našu prošlost, vidio prizore iz svoje mladosti i zaključio da su likovi spomenuti u Itikjafu zapravo metafora svih Bošnjaka ovih prostora nekad i sad.
Autorica Bajraktarević je istaknula činjenicu da je Itikjaf nastajao u ramazanu iz doba korone, u najglasnijim postehurskim tišinama. Napisane priče je prvo čitala majci koja je ostala zatečena spoznajom kakav i koliki nesvjestan uticaj roditelji i okolina ostavljaju na malu djecu kakva je Đenana bila u periodu koji je opisala u kratkim pričama Itikjafa.

Druženje sa gostima promocije je nastavljeno nakon službenog protokola uz kahvu, slatko i kratke izvedbe sevdalinki kojima je autorica Bajraktarević počastila prisutne.

 

(MIZ Jajce)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović