MIZ Jajce: Pokrenut projekat ‘Ekološki osviještena

MIZ Jajce: Pokrenut projekat ‘Ekološki osviještena

Danas poslije  džume-namaza, u haremu Vakfija džamije u Bučićima, krenula je realizacija projekta “Ekološki osviještena zajednica” koju provodi Mreža mladih MIZ Jajce i Medžlis Jajce u saradnji s Irfanom Hadžićem.
Cilj ovog projekta je obuka mladih, kao i svih zainteresovanih kalemljenju, obrazovanju i sadnji voća. Pokaznim vježbama koje je Irfan izveo, džematlije i džematlijke našeg Medžlisa imaju priliku samostalno sprovesti u djelo ono što su danas naučili, te praktičnim primjerom pokazati da rade po hadisu koji se prenosi od Enesa ibn Malika u kome je Poslanik a.s. rekao: “Kada bi nastupio Sudnji dan, a u ruci nekog od vas bila sadnica, ako bude u mogućnosti da je zasadi, neka je zasadi” (Hadis prenose Ahmed i Buharija).

Hadžić je također ukazao na važnost kalemljenja i usađivanja domaćih, tradicionalnih, bosanskih sorti raznog voća, promovirajući na taj način kvalitetnu domaću organsku proizvodnju. Nakon džemata Bučići, pokazne vježbe su izvedene i u džematima Lendići i Kruščica.

Hadžić će u narednim danima obići sve džemate našeg Medžlisa, te toplo preporučujemo da se odazovete u što većem broju, jer se zaista ima šta naučiti.

Molimo Allaha dž. š. da nagradi inicijatore i realizatore ovog projekta, te se zahvaljujemo Mreži mladih i Medžlisu Jajce, kao i gospodinu Irfanu na izdvojenom vremenu i prenesenom znanju, naveo je Ammar ef.Keško.

 

(MIZ Jajce)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2023

Web realizacija: Sandro Nuhanović