Dan žena u Kasumima

Dan žena u Kasumima

Džemat Kasumi je već dugi niz godina prepoznat kao uspješan džemat, kako pri medžlisu Jajce tako i pri Travničkom muftiluku.

Žene ovog džemata se okupljaju već desetu godinu. Početkom novembra 2020. godine pokrenuta je halka u sklopu škole Kur’ana “Ebu Bekr es-Siddik”. Halka okuplja devet redovnih polaznica, od kojih je osam završilo kurs sufare u decembru, a jedna od njih u februaru. Nakon završenog kursa sufare, pristupile su Uvodu u tedžvid 1, te vježbanju kiraeta uz primjenu naučenog iz tedžvida.

Praznik žena, ove godine, ove žene su obilježile na poseban način. Njih devet su svoje početke u Kur’anu, 7. marta, krunisale učeći neke od svojih prvih ajeta, pred komisijom: hafizom Ismetom Duraković-Karaga, ef. Alijom Keškom i ef. Eminom Duranovićem.

One nisu krile radost te su s osmijesima na licu i ponekom suzom primile svoje diplome. Nakon čestitki komisije, Emin efendija ih je korisno posavjetovao da nastave druženje sa svojim najboljim drugom, Kur’anom.

Žene ove halke zrače pozitivom, a tome je zaslužna i njihova muallima Nisveta Kasum, koja im je prvenstveno prijateljica.

Ova halka ima budućnost, već u februaru se prijavilo novih šest polaznica kursa sufare, tako da njihova halka sada broji ukupno petnaest polaznica. Nadamo se još većem broju ovakvih druženja i okupljanja, ako Bog da, poručile su.

“Kur’an je, zaista, čast i tebi (Muhammede) i narodu tvome; pa bit ćete pitani!” (Ez-Zuhruf, 44.)

 

 

(Jajce Online)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović