Jajčanki koja preživjela rat u šumi, MIZ Jajce uručio priznanje i hediju za vjernost

Jajčanki koja preživjela rat u šumi, MIZ Jajce uručio priznanje i hediju za vjernost

Zejna Elkaz (74) iz Cvitovića kod Jajca nikad nije napuštala svoje ognjište ni tokom ratnih godina. Njena priča preživljavanja tokom četiri godine u šumi može poslužiti kao scenarij da se napravi još jedan film s ratnom tematikom, ali malo drugačijom. Ova hrabra žena je ostala u svom selu i od 3. novembra 1992. godine pa sve do Juna 1996. godine.

Njeno preživljavanje ne razlikuje se od onih filmova o nekom brodolomu i snalaženju na pustom ostrvu. Po istom scenariju Zejna Elkaz je živjela i radila. U dubokoj noći ona je dolazila u svoje selo koje je bilo pusto. Uzimala je neke stvari i hranu što su ostali od mještana i nosila u svoju nastambu napravljenu duboko u šumi. Ona je sama sebi organizirala život kao da je nije ratno stanje, čak je ispočetka prala svoju odjeću, kupala se, ubirala šumske plodove.

Prvih dana preživljavanja ložila je i vatru, ali kasnije nije smjela više da ne bi otkrila svoj položaj. Zime su joj najgore bile, jer nije ni hrane imala dovoljno, ali njena volja i vjera u Boga bili su jači od svega. Redovno je vodila evidenciju o danima, a uprkos svim tim okolnostima molitva i klanjanje namaza bili su neizostavni.

Ona je herojski izdržala sve golgote, a uvijek ističe da se više bojala agresora nego divljači. Njen kraj preživljavanja došao je samim oslobođenjem Jajca, kada je sasvim slučajno ugledao njen komšija Rajko Pejić.

Njihov prvi susret je također imao filmski opus, nije vjerovala niti znala o kome se radi niti je znala da je rat stao, Nakon što je sustigao, jedva je pristala da se pojavi u svome selu koje je bilo tada porušeno i zapaljeno. Kasnije je preselila u Jajce.

Svi su o njoj pisali i jedno vrijeme brinuli. Ova hrabra žena sada živi na margini siromaštva, a dosta je zaboravljena od društva. Bez obzira na svoje stanje, na njen lični zahtjev redovno plaća članarinu Medžlisa Islamske zajednice Jajce, a to traje godinama. Iako su joj rekli da ona nije obavezna plaćati članarinu a ima sva prava kao redovan član, njenu volju niko ne može da suzbije. Svake godine ona dođe i uplati članarinu za godinu dana.

Na sjednici Izvršnog odbora donešena je odluka da se Zejna Elkaz nagradi za doprinos i vjernost prema MIZ Jajce. Nagradu u njenom slobodnom Cvitoviću, na kućnom pragu uručio je predsjednik Medžlisa Almir Kunić i glavni imam Zehrudin ef.Hadžić te Abdurahman ef. Mujak.

Njena životna borba tokom rata i nakon njega očigledan je primjer ustrajnosti i volje za životom u ime Boga.

 

 

(Jajce Online)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović