Čestitamo našem hafizu: Duranović urednik časopisa novi muallim

Čestitamo našem hafizu: Duranović urednik časopisa novi muallim

U srijedu 3. marta 2021. godine u Sarajevu, na sjednici Glavnog odbora Udruženja ilmijje IZ u BiH, novoimenovani glavni urednik Časopisa za odgoj i obrazovanje Novi MUALLIM hafiz dr. Elvir Duranović predstavio je program i dinamiku izdavanja časopisa u narednom periodu, uputivši riječi zahvale Glavnom odbor na ukazanom povjerenju, ali i riječi zahvalnosti prethodnim urednicima te autorima za njihov doprinos u razvoju ovog  časopisa.

Dr. Duranović je tom prilikom predstavio prvi broj Muallima koji je uredio (84.), uz poruku da će ovaj indeksirani časopis u narednom periodu nastojati zadržati dostignuti nivo (CEEOL i EBSCO baza) i postići viši naučni i stručni nivo.  U fokusu zanimanja dr. Duranovića će, prema njegovim riječima, biti i teme od interesa za imame, muallime i hatibe: ilmihal, metodika mektebske nastave, priprema za nastavu i slično. Novi urednik također želi olakašati rad imamima kroz Muallimov vaz i Muallimovu katedru, posvetiti pažnju objavljivanju tekstova o znamenitim imamima, a neće izostati ni radovi posvećeni porodičnom odgoju i obrazovanju te agresiji na BiH, genocidu, razaranju i obnovi, kulturi sjećanja i dr.

Glavnog odbor Udruženja ilmijje IZ u BiH, na sjednici održanoj 11. safera 1442. h. / 28. septembra 2020.  za glavnog urednika Novog Muallima imenovao je hfz. dr. Elvira Duranovića.

Elvir Duranović je uposlenik “Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka“. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu (1989.), Islamsku pedagošku akademiju u Zenici (1997.) i Fakultet islamskih nauka u Sarajevu (2003.) Uporedo sa školovanjem u medresi učio je hifz pred uglednim hafizima rahmetli Kamilom ef. Silajdžićem i rahmetli Mahmudom ef. Traljićem. Zvanje Hafiz Kur’ana Časnog dobio je 1991. godine. Postdiplomske studije na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu okončao je 2009. odbranom magistarskog rada Elementi staroslavenske tradicije u praksi bosansko-hercegovačkih muslimana – odnos islamskih učenjaka prema njima. Doktorski rad pod naslovom Dovišta na području Travničkog muftijstva – geneza i zbilja odbranio je na istom fakultetu 19. maja 2014. Autor je 5 knjiga i niza naučnih i stručnih radova koje je objavljivao u Zborniku radova IPF-a u Zenici, Glasniku Rijaseta IZ, Takvimu, Novom muallimu, Znakovima vremena, Novim horizontima, Analima GHB, Godišnjaku BZK “Preporod” u Bugojnu. U fokusu Duranovićevog interesovanja su teme iz kulturne historije i religijske prakse Bošnjaka.

 

 

(ilmija.ba)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović