Pozitivna priča iz malog džemata nadomak Jajca

Pozitivna priča iz malog džemata nadomak Jajca

Džamija u Ipoti je obnovljena 1996. godine, dok džemat od tog vremena funkcioniše honorarno bez stalnog imama. Godinama su djeca iz ovog džemata ostvarivala zapažene rezultate na mektepskim takmičenjima, a 2019. godine dobili su priznanje za najbolji mekteb u MIZ Jajce.

Zasluge za vrijedan i uspješan rad pripale su i tadašnjoj mualimi Nisveti Kasum. Početkom novembra 2020 godine prvi put u povijesti ovog mladog džemata u sklopu Škole Kur’ana „Ebu Bekr es-Siddik“ organiziran je kurs sufare za žene.

Vrijedne hanume iz Ipote su za samo 14 susreta kompletirale sufaru i bile spremne za početak učenja u Kur’anu. Povodom toga je 20.02.2021. godine upriličena svečanost za svršenice sufare gdje su im uručene diplome.

Nakon sufare pokrenute su i dvije halke Kur’ana koje se održavaju dva puta sedmično. Uz to paralelno pohađaju i Školu islama-projekat u kojem obnavljaju i uče nove stvari o islamu. Poučeni pozitivnim iskustvom prve dvije grupe nove članice su se počele pridruživati što je učinilo kurs sufare stalno aktivnim.

Pored kursa sufare, te halki Kur’ana održava se i halka hifza za djecu i omladinu. Djeca koja pohađaju halku hifza kažu da im je to najljepše iskustvo u mektebu. S obzirom na to da u poslijeratnom vremenu u ovom džematu vjerski život nije bio na zadovoljavajućem nivou, niti se ulagalo dovoljno u vjerski odgoj i obrazovanje, ovaj projekat je višestruko urodio plodom.

Najbolji način popravljanja stanja u društvu je krenuti od osnovnih stvari i postaviti kvalitetne temelje. Navedene aktivnosti vodi hafiza Ismeta Duraković Karaga kojoj je ovo prvo radno iskustvo.

Nadamo se da će ova priča motivisati i druge da krenu tim putem. Vjerskim odgojem i obrazovanjem naših majki, sestra i kćerki direktno ćemo utjecati na kompletnu porodicu, jer obrazovana žena je stub zdrave zajednice, poručile su.

 

 

(MIZ Jajce)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović