Da li su Bošnjaci Šipova ravnopravni građani nezavisne Bosne i Hercegovine?

Da li su Bošnjaci Šipova ravnopravni građani nezavisne Bosne i Hercegovine?

Piše: prof. Zehrudin ef. Hadžić, glavni imam MIZ Jajce

Na sutrašnji datum 1993. godine s područja opštine Šipovo protjerani su Bošnjaci. Na području opštine Šipovo danas živi oko 500 Bošnjaka, dok je prije rata živjelo 2.965 Bošnjaka u 11 mjesnih zajednica.

Tih petstotinjak Bošnjaka vratilo se na svoja ognjišta 1998. godine, prije 23 godine. Danas, nakon 28 godina, 2021. godine, u vrijeme obilježavanja 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, Bošnjaci Šipova su obespravljeni od Republike Srpske a zaboravljeni od Federacije. Žive u Bosni i Hercegovini a ko da ne postoje. Žive u nezavisnoj Bosni i Hercegovini a zavisni o svima.

Svi govore o njihovim pravima a ipak su prepušteni sami sebi. Ničiji narod! U školama nemaju bosanski jezik i oduzimaju im imovinu ali oni i dalje žive i vole svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu više od svih jer žive obespravljeni i zaboravljeni a opet ponosni pred svima. Na referendumu, održanom 1992. godine, čak 64 posto građana između ostalog se izjasnilo da žele živjeti u državi ravnopravnih građana…

Čestitam 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine sa željom da svi građani budu ravnopravni i žive u miru i zajedništvu na suverenoj teritoriji nezavisne Bosne i Hercegovine. Nadam se da će doći vrijeme da ovaj praznik bude u svim dijelovima naše domovine Bosne i Hercegovine i da će ambijent življenja biti bolji za sve njene građane.

 

 

(MIZ Jajce)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović