Berzah Jajce: Poziv savjesnim džematlijama

Berzah Jajce: Poziv savjesnim džematlijama

-Braćo i sestre, drage džematlije. Teško onima koji vrijeđaju Allaha, dželle še’nuhu, Njegova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i vjernike!

Uznemiravanje bilo kojeg čovjeka, a posebno vjernika po islamu je neprihvatljivo i strogo zabranjeno. U posljednje vrijeme dobili smo nekoliko pritužbi naših džematlija za nesavjesnu “pažnju” prema mezarima. Nekoliko primjera je bilo u mezarima Baščeluci gdje se prilikom izgradnje jednog kabura isprljaju drugi, proširi se kabur više nego što je potrebno, uzimajući pravo i hakk druge porodice da postavi nišan svojim umrlim.

Postaviti nišan svom umrlom, a uznemiriti ostale porodice je grijeh, a ne sevap.

Na mezarima Carevo polje imamo pritužbe da se stari beton baca na parcelu ispod mezara koja je privatno vlasništvo. Na ulazu u svim gradskim mezarima su postavljene table da se ništa ne smije raditi bez saglasnosti MIZ Jajce, međutim, neovlašteno se ulazi, gradi i još osim toga uznemiravaju se druge porodice i umrli koji su tu ukopani. One porodice koje tako rade ne čine hajr svojim umrlim nego grijeh i tu nema nikakvog sevapa.

Apelirali smo i na sve one koji vrše ugradnju nišana, ali nema efekta.

Nemamo mogućnosti stalno nadgledati mezare, i zato pozivamo vas naše džematlije da prijavite svaku neovlaštenu gradnju, a mi ćemo dalje prijaviti nadležnoj komunalnoj inspekciji.

Naši umrli zaslužuju naše poštovanje i brigu, ne dozvolimo pojedincima bahato ponašanje, stoji u saopćenju Senad Hadžić, direktora Berzaha d.o.o. Jajce.

U prilogu nekoliko slika kao dokaz gore navedenom:

 

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović