Sastanak sa bošnjačkim predstavnicima Jezera

Sastanak sa bošnjačkim predstavnicima Jezera

Glavni imam Medžlisa Jajce, prof. Zehrudin ef. Hadžić sa saradnicima, sekretarom Jusufom Duranovićem i predsjednikom Ilmijje Alijom ef. Keškom održali su radni sastanak s predstavnicima džemata Jezera iz istoimene opštine.

U delegaciji Jezera osim imama Semina ef. Ćese, bili su Rufad Ribić, Mirsad Omerinović i Sabahudin Ališa, te novoizabrani odbornici u Skupštini opštine Jezero, Ševal Ribić (SBiH) i Kenan Omić (SDP).

Dogovoren je zajednički rad predstavnika džematskog odbora, lokalnog Merhameta I udruženja “3. juni” kao i predstavnika u Skupštini opštine Jezero za projekte koji su značajni za Bošnjake, ali i za sve građane Jezera.

Medžlis se kao i do sada stavio na raspolaganje za pomoć u realizaciji istih, kratko je kazao je Hadžić.

O džematu

Podsjećamo, ovom džematu pripadaju sela Čerkazovići, Ljoljići, Stupna, Đumezlije, i Žaovine. Džemat je smješten na takozvanom putu AVNOJ-a, 9 km od Jajca prema Bihaću. Džemat trenutno broji 90 domaćinstava.

Prvu džamiju u džematu izgradio je Sultan Bajazid II u periodu između 1481. i 1512. godine. Džamija je obnovljena i svečano otvorena 1969. godine. Svojoj je svrsi služila sve do juna 1992. godine kada je do temelja porušena.

Džamija je ponovo potpuno obnovljena i svečano otvorena 6. aprila 2007. godine i u njoj se obavljaju sve vjerske obaveze.

U džematu se obavljaju svi dnevni namazi kao i džuma-namaz, a mektepska nastava održava se dva dana u sedmici. U džamijskoj je avliji izgrađeno šehidsko spomen-obilježje.

 

(MIZ Jajce)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović