MIZ Jajce: Nove upute za namaze

MIZ Jajce: Nove upute za namaze

S obzirom na izazove i iskušenja u 2020. godini, molimo dragog Boga da u novoj kalendarskoj 2021. godini otkloni od nas nedaće i da nas, naše porodice, zajednicu i domovinu sačuva od izazova i iskušenja koja ne možemo podnijeti.

Dovimo dragom Bogu da nam u novoj kalendarskoj godini podari bereket.

Od danas, tj. od džume-namaza ibadeti u svim džematima do daljnjeg će, ako Bog da, biti na slijedeći način:

1. suneti i farzovi svih pet namaza klanjat će se u džamijama osim prvog jacijskog suneta, a poslije namaza proučit će se dova bez zikra.

2. džuma-namaz na slijedeći način: prvi ezan, sunet, drugi ezan, hutba, farz i dova bez zikra.

3. kod dženaze-namaza preporučuje se poštivanje broja prisutnih (30 osoba) a poslije dženaze-namaza jasin, na zahtjev porodice umrlog, može se učiti samo u džamiji, ne u kući.

Napominjemo da je poštivanje donešenih mjera dok traje pandemija koronavirus obavezno za sve džematlije: pravilno nošenje maske, pridržavanje fizičke distance od najmanje 1 metar u saffu, rukovanje nije preporučeno, nepotrebno zadržavanje u džamiji mimo propisanog vremenskog ibadeta nije preporučeno. Da Allah sačuva nas i naše porodice od svakog zla i bolesti, navode iz MIZ Jajce.

Danas, a na osnovu dopisa Rijaseta IZ u BiH bila je postavljama i sergija za pomoć narodu Republike Hrvatske stradalom u zemljotresu.

 

 

(MIZ Jajce)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović