Medžlis Jajce: Vratit ćemo i zaštiti svaki pedalj Vakufske imovine

Medžlis Jajce: Vratit ćemo i zaštiti svaki pedalj Vakufske imovine

U nastavku pročitajte tematsku hutbu Medžlisa Islamske zajednice Jajce:

-Naša zahvalnost pripada Allahu, dž.š., a spomen salavatom poslaniku Muhammedu, a.s. Molimo Allaha, dž.š., da pomogne muslimane u svijetu a posebno one kojima je pomoć u ovom momentu najpotrebnija, kao i druge pravedne narode i one koje je zadesila nedaća. Amin!

Allah Uzvišeni kaže: „Oni koji imanja svoja troše na Allahovom putu liče na onoga koji posije zrno iz kojeg nikne sedam klasova i u svakom klasu po stotinu zrna. A Allah će onome kome hoće dati i više; Allah je neizmjerno dobar i sve zna.“ (El-Beqare, 261.)

Musliman u osnovi znači onaj ko je pokoran Bogu.

Vakuf znači dati iz svoje lične imovine za opće dobro Zajednice, a Vakif je osoba koja izdvaja iz svog imetka i nijjet čini za trajno dobro u ime Boga na korist pripadnicima Zajednice.

Značaj Vakufa za muslimane je na ovome svijetu jer osigurava njihovu neovisnost, slobodu i dostojanstvo. Svetost Vakufa za muslimane je na onom svijetu jer ko udijeli na ovom svijetu u ime dragog Boga za opće dobro naći će ga kao vječni zalog na onome svijetu.

Vakuf se ne može prodati, darovati niti naslijediti a prihodi od Vakufa služe kao opće dobro.

Vakufi u Bosni i Hercegovini su dokaz čvrste vjere i darežljivosti naših predaka, Bošnjaka i Bošnjakinja. Na Vakufima su izgrađeni hajrati: džamije, mesdžidi, tekije, mektebi, musafirhane, medrese, fakulteti, česme, dućani, bolnice, turbeta…, ukratko rečeno Vakufi su mostovi koji spajaju ljude i koriste im u dobru na ovome svijetu čiji značaj je vidljiv na svakom koraku, a njihova svetost spojit će vakife na onome svijetu u Džennetu.

Međutim, mnogi „mostovi dobra“, Vakufi u Bosni i Hercegovini kao i u Jajcu su nepravedno otuđeni i uzurpirani. Osim čina uvakufljenja gotovo u isti ravan sevapa stavlja se očuvanje vakufske imovine od današnjih kradljivaca Vakufa, i u isti ravan se stavlja borba za povrat otuđene vakufske imovine u prošlom sistemu.

S obzirom na hurmet i značaj Vakufa Kolegij Medžlisa IZ Jajce na sastanku održanom 22.12.2020.godine, zatim Savjet glavnog imama na sastanku održanom 23.12.2020.godine, zatim Izvršni odbor Medžlisa IZ Jajce na sastanku održanom 25.12.2020.godine, zatim Vjersko prosvjetna služba Medžlisa IZ Jajce na sastanku održanom 30.12.2020.godine i OO Ilmijja Medžlisa IZ Jajce na sastanku održanom 30.12.2020.godine, donijeli su jednoglasnu odluku da daju bezrezervnu podršku Upravi Medžlisa, predsjedniku IO Medžlisa i glavnom imamu i stavljaju na raspolaganje sve svoje resurse u nastavku vođenje procesa identifikacije, intenzivnije borbe za povrat i uknjižbu vakufske imovine na području Medžlisa IZ Jajce, a u njegovu korist, počevši bismilom sa Varošnicama.

Medžlis IZ Jajce u proteklom periodu izvršio je identifikaciju svih Vakufa na području Šipova i Jezera, uradio je projekat uređenja svih mezara i izradio plan identifikacije Vakufa na području Jajca.

Također smo, uz Allahovu pomoć, ispunili dio plana obilaska džematlija u dijaspori u pet država-osamnaest gradova gdje žive Bošnjaci i Bošnjakinje porijeklom iz Jajca, kao i emanet pisanja knjiga o vjeri, historiji i tradiciji. Medžlis IZ Jajce, ako Bog da, u 2021. godini stavlja akcent i potencira je kao „godinu Vakufa“, u kojoj će svim raspoloživim i zakonskim sredstvima tražiti povrat Vakufa i braniti hurmet vakufske imovine.

Pozivamo sve članove džematskih odbora i džematlije da se intenzivnije uključe u očuvanju i unapređenju vakufske imovine i objekata. Također, svi oni koji svojim položajem i dobijenim emanetom imaju mogućnosti pomoći na tom putu, dobit će priliku i javno biti pohvaljeni ili prozvani, zato što je Vakuf dokaz za ili protiv nas.

Svim džematskim odborima i džematlijama koji brinu o Vakufima učimo dovu da im Allah ukabuli. Zato molimo, Allaha, dž.š., da naše misli, naše riječi i naša djela budu ujednačena i da budu dokaz za a ne protiv nas na Sudnjem danu.

 

 

Jajce, 1.1.2021.godine

Zehrudin-ef. Hadžić, glavni imam MIZ Jajce

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2023

Web realizacija: Sandro Nuhanović