Hadžić: Tvoja Zajednica

Hadžić: Tvoja Zajednica

Piše: prof. Zehrudin ef. Hadžić, glavni imam MIZ Jajce

Zajednica svih njenih pripadnika i članova, muslimana i muslimanki koji žive u Bosni i Hercegovini i van njenih granica u drugim državama u svijetu je tvoja Zajednica, Islamska Zajednica.

Islamska zajednica nije svačija, ali nije ni ničija. Nije samo moja ili tvoja, nego je i moja i tvoja, i svih onih koji joj pripadaju kroz vjerski identitet, vjekovima. Ima svoju historiju postojanja, ima svoj Ustav, ima svoje ljude.

Islamska zajednica je krovna institucija muslimana i muslimanki, a sve više je i krovna institucija Bošnjaka i Bošnjakinja, posebno u posljednje vrijeme. Zajednica dobrih ljudi, pobožnih džematlija i iskrenih vakifa. Zajednica je i drugih ljudi, njenih pripadnika, i onih koji nisu “džamijski ljudi”, koji nisu praktični vjernici a koji su u Zajednici i uz Zajednicu kada god joj zatreba, jer je i Zajednica uz njih.

Zajednica koja ima svoje i duhovno i materijalno nasljeđe. Zajednica koja je organizovana u Bosni i Hercegovini i van njenih granica. Zajednica koju uvažavaju drugi i koja druge uvažava. Zajednica koju uvažava i Istok i Zapad.

Zajednica srednjeg i umjerenog puta. Zajednica svoga naroda, zajednica svakog čovjeka. Nema potrebe da je neko posebno svojata i prisvaja jer svima pripada. Zajednica koja ima hijerarhiju.

Ima svoje organizacione jedinice, svoja muftijstva, svoje medžlise, svoje džemate i svoje džematlije. To je tvoja jedina i ne podijeljena Zajednica. Zajednica koja brine i koja nas kada drugi razjedinjuju, jedina okuplja.

Budimo zajedno u Zajednici sve do edžela.

(Jajce Online)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović