Berzah apeluje: Potrebna pomoć porodicama umrlih od Covid19

Berzah apeluje: Potrebna pomoć porodicama umrlih od Covid19

Za jednu godinu, Božjom voljom, u prosjeku, na području Medžlisa Jajce umre 170 osoba, ove godine za dva i po mjeseca 73 osobe.

Na početku pandemije timovi u “kosmonautskim odjelima” prskaju ulaze zgrada i stubišta kada u Jajcu nije bilo pozitivnih na coronu, danas kada umiru od corone svaki dan nema niko da izvrši dezinfekciju i propisno pospremanje umrlih od corone.

Kažu da ipak stanje nije alarmantno!?

Tim Berzaha koji nije obavezan i nije obučen za preuzimanje preminulih od corona kada niko drugi nije htio je, izlažući se riziku, preuzeo na sebe taj dio “posla”, navodi glavni imam prof. Zehrudin ef. Hadžić.

O ovome se oglasio i direktor Berzaha, Senad ef. Hadžić:

-“Čovjek snuje a Allah određuje”. Svakom biću je određen trenutak rođenja i trenutak smrti. Svakom biću određen je i uzrok smrti. Sve je već zapisano.

Međutim, na području Medžlisa IZ Jajce od 01.09.2020. godine do danas 20.11.2020. godine, preselile su (umrle) 73 osobe. Od ovog broja 18 osoba je proglašeno da su umrli od virusa Covid-19.

Danas smo preuzeli tijelo osobe koja je umrla od koronavirusa u svojoj kući. Kad umre osoba od koronavirusa u bolnici to sredi medicinski tim i na tome im čestitam, ali kad umre u kući onda više niko nije nadležan nego se sve prebacuje na porodicu.

Dužni su sami sve da organizuju (dezinfekcije, prenos, dženaze itd..). Troškovi sahrana i dženaza se zbog sanduka, načina opreme i dezinfekcija povećavaju.

Zar se nije mogao obezbjediti fond za one koji su umrli od koronavirusa da te troškove snosi općina ili neko drugi. Zar nisu predviđeni fondovi za slučaj Covid-19.

Uopšteno puno naših jajčana je umrlo u kratkom periodu (korona, stres, srčani, moždani, rak, a najmanje starost…).

“Smrt je bliža od kragne za vratom”. (hadis) opominje nas svaki dan ali džaba, nekima su bitni samo lični interesi.

Neka je Božiji rahmet na sve umrle, a porodicama sabura i strpljenja, napisao je Hadžić.

(MIZ Jajce)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2023

Web realizacija: Sandro Nuhanović