Hadžić: Život će biti i poslije izbora!

Hadžić: Život će biti i poslije izbora!

Ko se ne brine o stanju muslimana ne pripada nama”- rekao je Allahov Muhammed, a.s. Ove riječi Allahovog poslanika u mnogim segmentima života opravdao je Medžlis Islamske zajednice Jajce kao krovna vjerska institucija muslimana u Jajcu, Jezeru i Šipovu.

Osim organizacije vjerskog života na našem području, oni su se stavili na raspolaganje i za druge društvene aktivnosti, ali i mnoge probleme s kojima se susreću ne samo članovi Medžlisa, već i naši sugrađani drugih vjerskih uvjerenja i pripadnosti.

Izazov ove nove zarazne bolesti je iskušenje za čitav svijet, a vjernici u Jajcu svoje obrede obavljaju pod posebnim uslovima.

-Corona virus je i nakon osam mjeseci konstantne borbe još uvijek prijetnja, neizvjesnost i nepoznanica za nas. Još uvijek predmetom je istraživanja, zbog čega se i dalje stavlja akcent na još strožije pridržavanje svih preporučenih prevencijskih mjera nadležnih organa. Mi u Medžlisu Jajce, od početka pandemije vrlo odgovorno i ozbiljno pristupamo mjerama zaštite i prevencije. Čak sam zbog takvog stava bio predmet “praćenja” pojedinih ljudi i institucija koje bi trebale biti uzor u poštivanju i pridržavanju zakona. Naravno, neka svako radi svoj posao.

Kada su u pitanju zajednički vjerski obredi mi se i dalje pridržavamo naših odluka za područje Medžlisa Jajce sa “skraćenim” ibadetima uz sve mjere opreza. Ovakva organizacije bit će zadržana sve dok se za to bude ukazivala potreba. Nadamo se da će pandemija uskoro, ako Bog da, prestati. Haotično stanje oko nas uzrok je kolektivne zbunjenosti i direktnog utjecaja na našu psihu. Kroz duži vremenski period u takvom okruženju, neizbježno je suočavanje čovjeka s nizom različitih posljedica. Stoga, pronađimo svoj smiraj, svoj lijek u učenju Kur’ana, u svojim porodicama, u čitanju lijepih knjiga. Budimo iskre energije i pozitivnih misli u ovom vremenu, kazuje nam prof. Zehrudin ef. Hadžić na početku našeg razgovora.

Na društvenim mrežama, manjim tribinama, okupljanjima na porodičnim imanjima, društvenim domovima i na mnoge druge načine već odavno poznati kandidati za predstojeće izbore izlažu svoje programe.

-Izbori su svakodnevica današnjice. Svijest građana o značaju izbora, kvalitetu ponuđenih kandidata, ponuđene stranačke platforme i mnogo drugih pitanja su teme o kojima bi se moglo pričati. Međutim, ono što me zabrinjava i žalosti jeste jednoumlje, učmalost, prepuštenost, bezvoljnost, slijepo slijeđenje, kako kandidata tako i birača.

Nema dovoljno inicijative, sve je to nekako “stidljivo”, opterećujuće od strane partija i kandidata. Više je tu prozivanja drugih i traženje mahana nego vizija i plana za budućnost. Stariji politički akteri ne znaju i ne umiju drugačije a mladi političari su njihovi slijepi poslušnici, nažalost. S druge strane birači/građani su malo zbunjeni, neki uplašeni a neki vrlo slobodni u komentarisanju kandidata i partija. Komentari idu do vrijeđanja i omalovažavanja drugog što nije potrebno. Sve to, nažalost, gledaju i slušaju naša djeca.

Život će biti i poslije izbora. Naša građanska i vjerska obaveza je da glasamo. Ohol vladar sprovodi tiraniju, blag dozvoljava anarhiju, a nesposoban glumi skromnost i poziva se na demokratiju! Trebaju nam pametni, sposobni i odvažni predvodnici, ističe on.

Nedavno je Hadžić objavio svoju prvu knjigu “Kazivanja” koja je nastala od jednog sasvim običnog posta na privatnom FB profilu od prije tri godine, a opisivao je razne situacije, događaje, doživljaje i ljude koji su ga inspirisali, oplemenjivali, kritikovali, ali i pomagali.

-Kada bih trebao u jednoj rečenici opisati knjigu “Kazivanja” to bi bilo da je to moja lična karta, moj identitet, moj pogled na svijet. Sve što je napisano, napisano je s razlogom, svaka riječ ima povod. Inat, komentar, želja, radost, tuga, reakcija, žal, protest, prkos, sjeta, ponos, stav…, sve je to bio povod. Kazivao sam, nisam šutio. Knjiga je provokativna, a simbolična. Jednostavna, a dubokoumna.

Inspirisana pojedinim ljudima i događajima, a pisana za sve ljude i svako vrijeme. Knjiga koja se brzo čita i dugo pamti, a najbolje razumije ako se njen smisao traži između redova. Jedanaest univerzalnih tema tretiram u knjizi kritičkim razmišljanjem u formi različitih savjeta o životu, vjeri, znanju, porodici, narodu, domovini, dostojanstvu, slobodi, zadovoljstvu, ljubavi i vječnosti. Knjiga se može naručiti na mail: knjigakazivanja.prodaja@gmail.com ili na telefon +387 62 794 619. Cijena knjige je 15 KM, navodi Hadžić.

Hadžić se osvrnuo i na odnos između čovjeka i tehnologije te korištenja svih blagodati savremnog života.

-Pitanje odnosa čovjekova spram tehnologije, način korištenja i mogućnosti danas, pitanje je koje određuje čovjekovo ponašanje i život. Zapravo, treba znati kontrolisati tehnologiju a ne da tehnologija određuje naše ponašanje i život. Tehnologija nas veže, stavlja u okove, stvara nam obavezu, oduzima vrijeme. Naravno, pri tome ne mislim na tehnologiju koja pomaže u razvoju i poslovima.

Svi mi koji koristimo tehnologiju, moramo naći mjeru ili ćemo izgubiti i ovo malo duše što nam je ostalo. Vjera nam daje mjeru, daje nam sredinu i umjerenost. Biti vjernik znači biti poseban a jednostavan, drugačiji a prihvatljiv. Imati princip a poštovati, biti smiren a reagovati. rekao je.

Bosanskohercegovačka državljanka jedna je od 14 osoba koje su ranjene u napadu u Beču, dok je četvero civila ubijeno.

– Svaka žrtva zločina ili terorizma je žrtva, svaki zločinac i terorista je zločinac i terorista bez obzira kako se zvao. Međutim, nakon 11. septembra 2001. godine tj. terorističkog napada u SAD-u, ovako je glasilo “pravilo” u svijetu: “Svaki musliman nije terorista, ali svaki terorista je musliman.”

Nakon 19 godina nema promjene u (ne)razumijevanju Islama. Ili mi-muslimani ne znamo dobro objasniti i prenijeti poruku islama ili “svijet” ne želi shvatiti i prihvatiti islam kakav doista jeste u svome izvornom tumačenju i praktikovanju istinskih vjernika-muslimana. Islam znači mir u svome pojmovnom i praktičnom značenju, rekao je Hadžić.

Mevlud, dan rođenja Muhammeda a.s, u islamskoj tradiciji obilježava se 12. rebiu-l-evvela po lunarnom, hidžretskom kalendaru. Dan mevluda je jedan od najradosnijih dana za muslimane jer Poslanikovo rođenje predstavlja početak ispunjenja duhovne zrelosti čovječanstva. Glavni imam Hadžić svim muslimanima u Jajcu, ali i šire poslao je jedinstvenu poruku.

-Moja poruka je poruka mjeseca rođenja Muhammeda, a.s.:

“Poslanik Muhammed, a.s., nije bio poslan jednom narodu nego cijelom čovječanstvu.
Poslanik Muhammed, a.s., nije bio škrt niti rasipnik, bio je darežljiv i umjeren.
Poslanik Muhammed, a.s., nije bio pesimista i očajnik, bio je optimista i ispunio je svoju misiju.
Poslanik Muhammed, a.s., nije bio nehuman, bio je karakteran i ljudina.
Poslanik Muhammed, a.s., nije bio nemilosrdan i grub, bio je milostiv i blag.
Poslanik Muhammed, a.s., nije bio nepravedan i zulumćar, bio je pravedan i borac protiv nasilja.
Poslanik Muhammed, a.s., nije bio kukavica, bio je odvažan i hrabar.
Poslanik Muhammed, a.s., nije bio lažov, bio je iskren i pouzdan.
Poslanik Muhammed, a.s., nije bio ohol, bio je ponizan i strpljiv.
Poslanik Muhammed, a.s., nije bio beduin, bio je gospodin.
Poslanik Muhamed, a.s., je poslan da najavi kraj poslanstva i jedinstvo čovječanstva.

Trebao bi nam biti uzor jer on je naš Mentor, a mnogi kažu da često nije bitna tema doktorske disertacije nego ko ti je mentor, istakao je glavni imam Hadžić za kraj našeg razgovora.

(Jajce Online)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović