Makić: Osvrt na knjigu ‘Kazivanje’ autora Zehrudina Hadžića

Makić: Osvrt na knjigu ‘Kazivanje’ autora Zehrudina Hadžića

Piše: Sabahudin Makić

 

Knjiga koja je nastala iz pera Zehrudina Hadžića pod nazivom „Kazivanja“, svojevrsno je svjedočanstvo vremena u kojem je nastajala. Svi znamo da je ovo vrijeme moralnih dilema, krize identiteta i upitnih autoriteta.

Autor nam kroz ovu knjigu kazuje svoj pogled na patriotsku, religijsku, nacionalnu, naučnu, pa i emocionalnu sliku svijeta u kojem živimo. Na taj način nam otkriva ko je, kakav je, čemu stremi, i čime ispunjava svoj duhovni horizont.

Upoznajemo pojedinca čije riječi i razmišljanja potiču znatiželju, tjeraju na kritičko razmišljanje i bude empatiju.

Knjigom se prelamaju poglavlja o životu, vjeri, ljubavi, znanju, porodici, narodu, domovini, dostojanstvu, slobodi, zadovoljstvu, ljubavi i vječnosti. Simbolično se vežu za 11 Jusufove a.s., braće i datum genocida u Srebrenici.

Kroz svoja vlastita zapažanja autor nas uvodi u realni svijet ovozemaljskog života povezujući ga sa onosvjetskim. Temeljeći svoju formu misli na uvijek jakim idejama hadisa i Kur’ana, knjiga čitaocu pruža pregršt univerzalnih tema na kojima se zasniva život čovjeka.

Sa svojim djelima trebamo živjeti, ali i ne zaboraviti da su tuga i radost drugovi koji druguju u našoj sudbini. Prihvatajući takvu spoznaju čovjek spoznaje svog Gospodara, ali i sebe, a kada čovjek spozna sebe spoznao je svijet u kojem živi.

Tradicionalne vrijednosti bosanskog muslimana, Bošnjaka, predstavlja kroz suprugu i djecu, oca kao stuba porodice, a majke kao džennetske ruže mirisne. Porodica je oaza mira, razumijevanja, ljubavi, oslonac i podrška od najezde ovozemaljskih iskušenja i poteškoća.

Ljubav prema svojoj domovini autor iskazuje kroz neumorni aktivizam bez spominjanja zlatne prošlosti, proklinjanja sudbine i pesimistične slutnje budućnosti. Čovjek se u domovini rađa, živi i na kraju umire. Domovina se voli, gradi i ljubi.

Ovo je svakako i knjiga za one koji vole i osjete emociju riječi. Kroz primjere ljubavi Jusufa i Zulejhe, Hasana i Rabije autor neizostavno naglašava da je to pojam svevremenski. Ljubav se vidi u ašku voljenog. Ašicima ništa nije zamjeriti na stanju koje je istinsko, iskreno, otvoreno, zanosno i ugodno. Da bismo osjetili ljubav u formi aška moramo istinsku ljubav osjetiti.

Čini mi veliko zadovoljstvo knjigu preporučiti čitaocima željnim odgovora na mnoga pitanja današnjice, čitaocima koji pokušavaju razumjeti i pronaći sebe u vrtlogu vremena u kojem danas živimo, ali i onima koji nikada ne prihvataju ono sto im se gotovo servira i nameće, nego uvijek traže vise, traže suštinu, traže visu svrhu.

Knjiga „Kazivanja“ nije tek uobičajeno štivo koje se čita iz ćeifa i kao užitak i opuštanje uz svakodnevicu života. Ona zahtjeva studiozno iščitavanje i kritičko razmišljanje potrebno kako bi se osjetila autorova snaga poruka koje se prelamaju u svakom segmentu teksta, svakoj pjesmi, svakom odlomku, pa i svakoj riječi.

Moje shvatanje života je promijenila, a ako se dovoljno okuražite i odlučite upustiti u ovu avanturu, siguran sam da će i vaše.

(MIZ Jajce/Jajce Online)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović