U centru Jajca jedini neobnovljeni spomenik (FOTO)

U centru Jajca jedini neobnovljeni spomenik (FOTO)

Jedini nacionalni spomenik koji se nalazi između dvije kapije u centru Jajca, a da nije obnovljen je bosanska kuća ili Burekova kuća, koja je sastavni dio harema džamije Esme sultanije, uz mezarje, šadrvan i zgradu Medžlisa čini kompleks koji je zaštićen od strane države Bosne i Hercegovine.

Zbog nedostatka finansijskih sredstava na njenu obnovu se čeka godinama.

-Prošle godine od sredstava Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i općine Jajce uspjeli smo uraditi temelje. Na čemu smo zahvalni. Zapravo firma Marušić d.o.o., koja je jedina na ovome prostoru imala certifikat za obnovu nacionalnih spomenika je uradila temelje bosanske kuće. Projekat smo poslali na vise adresa, uključujući i TIKU. Sve potrebne dozvole i dokumentacija su uredne, navode iz Medžlisa Islamske zajednice Jajce.

Osim općinskog načelnika obećanje je dao i ministar u Vladi SBK-a.

-Usmeno obećanje načelnika općine je da će općinskim/narodnim/našim parama podržati i ove godine kao i prošlih godina, obnovu bosanske kuće jer je nacionalni spomenik, a u budžetu imaju planirana sredstva za održavanje nacionalnih spomenika, pa je s time i obaveza. Također, prošle godine predali smo projekat ministru i Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova

koji je tada usmeno obećao da će sljedeće tj. ove godine podržati obnovu nacionalnog spomenika bosanske kuće u Jajcu. Još su tri mjeseca do kraja 2020. godine, nadamo se da će obećanja ispuniti jer “Obećanje je dug”, istakli su.

Kako ističu iz Medžlisa IZ-e Jajce, bosanska kuća je nacionalni spomenik svih nas, Bosanaca: Bošnjaka, Hrvata, Srba, Roma i dr., ne samo Bošnjaka. Nacionalni spomenici su u vlasništvu države/općine, vjerskih zajednica, građana, bez obzira čiji su i gdje se nalaze oni su nacionalni spomenici, pod zaštitom države.

Izgrađena u bosanskom stilu

Džamija Esma sultanija je centralna džamija u Jajcu koja je sagrađena 1753. godine. Uz džamiju su sagrađeni prateći objekti: šadrvan, zgrada Medžlisa i bosanska kuća.

Bosanska kuća iako nije velika po svojim dimenzijama imala je višestrukunamjenu. Njeno prizemlje nekada se koristilo kao kancelarijski prostor, a nekada kao džamijska kutubhana, odnosno biblioteka.

Gornji sprat se koristio kao divanhana, imao je hodnik i dvije sobe koje su se koristile kao divanhana, mjesto je zaista odisalo neopisivom ljepotom za druženje i muhabet uz bosansku kahvu i baklavu. Kada su džamiju 1992. godine srušili neljudi, a kasnije drugi neljudi na njenim temeljima napravili parking, zajedno s njom srušena je i bosanska kuća.

Njenom obnovom upotpunit će se kompleks odnosno harem Esme sultanije i ponovo će zasijati u svom novom ruhu te biti lijepa kakva je nekad bila.

-Još veći značaj obnovi bosanske kuće daje i to da je u njoj planirana “muzej soba šehida i poginulih boraca općine Jajca”, čime bi se upotpunila kolektivna svijest i kultura sjećanja na šehida i poginule borce općine Jajce, pored Centralnog spomen-obilježja, knjiga koje su napisane i manifestacija koje su etablirane. Naravno, da spomenem da ponovo mi dajemo prostor vakufske imovine i vakufskih objekata za ono za šta je trebala, davno, uraditi društvena zajednica, za njihov spomen i u njihovu čast. Halal bilo, zaključili su iz Medžlisa Islamske zajednice Jajce.

(Jajce Online)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović