Obilježena 25. manifestacija ‘Dani oslobođenja općine Jajce’

Obilježena 25. manifestacija ‘Dani oslobođenja općine Jajce’

Kao i prethodnih, i ove godine mjesec septembar je posvećen obilježavanju 25. manifestacije „Dani oslobođenja općine Jajce, koju organizuje Koordinacija boračkih udruženja proisteklih iz Armije BiH 1992.-1995., Saveza RVI, JOB općine Jajce te Medžlis Islamske zajednice Jajce.

Prema programu obilježavanja, 11. septembra podignuta je zastava BiH i Armije Bosne i Hercegovine na jajačkoj tvrđavi, a dan kasnije upriličen je mevludski program u Vincu te  posjeta porodicama šehida RVI i JOB-UV jajce.

Zbog pandemije koronavirusa ove godine je izostala svečana akademija, izložba fotografija kao i drugi sadržaji koji su bili posvećeni ovoj manifestaciji.

Polaganje cvijeća

Uprkos nemiloj počasti koja je zahvatila cijeli svijet, ali i našu državu, to nije obeshrabrilo oraganizatore da obilježe ovogodišnju manifestaciju, kako kažu koja je historijski važna za sve nas kao i za generacije koje nam dolaze.

Završni dio manifestacije upriličen je danas kad su šehidske i boračke organizacije uz političke stranke te jednog našeg sugrađanina Fikreta Musagića položili cvijeće na Centralno spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima s područja općine Jajce koje se nalazi u haremu džamije Esme sultanije.

Predstavnici Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Jajce na čijem se čelu nalazi Smajo Nuhanović prvi su položili cvijeće. Nuhanović je dao veliki doprinos u organizaciji same manifestacije.

Predsjednik organizacionog odbora manifestacije „Dani oslobođenja općine Jajce“ i općinski načelnik Edin Hozan iskazao je zahvalnost najboljim sinovima BiH koji su dali svoje živote za našu slobodu, ali i prisutnima.

-Svi se sjećamo septembra 1995. godine, to je bio mjesec snažnih oslobodilačkih pohoda Armije Bosne i Hercegovine, a posebno na teritoriji naše Krajine. Svi smo s radošću i oduševljenjem, bez obzira gdje smo bili i nalazili se, slušali smo vijesti uspjesima naše vojske. Danas su ta sjećanja živa, pogotovo kad na ovakav način oživimo sjećanje na te oslobodilačke dane koje nikako ne smijemo zaboraviti, a posebno zbog naših šehida, njihovih porodica i svih onih koji su na bilo koji način dali svoj doprinos u oslobođenju naše jedine domovine. Mi smo danas potpuno slobodni i ravnopravni, zbog tih činjenica jako smo sretni i zadovoljni. Nadam se da će to tako biti ovdje u Jajcu sve do Sudnjeg dana. Najveća zahvalnost pripada našim šehidima, našim borcima, slavnim gazijama koji su sa svojim komandantima podarili nam slobodu, istakao je Hozan.

U nešto kraćem govoru, prisutnima se obratio i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Jajce prof. Zehrudin ef. Hadžić.

-Poslanik Muhamed, a.s., je kazao: “Oči osobe koja pusti suzu iz strahopoštovanja prema Bogu, tj. koja je odgovorna i moralna, a pri tome svjesna postojanja Boga, i oči osobe koja stražari na Božjem putu, tj. koja brani pojedinačne i svetosti svoga naroda, neće dotaći vatra Džehennema. To su šehidi, gazije i ratnici u ratu, a danas naši predstavnici koji brinu o interesima naroda u miru. Poštovani prisutni, vama, porodicama šehida, gazijama i ratnicima, i posebno političkim predstavnicima Bošnjaka u ime Medžlisa i u svoje ime čestitam 14. septembar, Dan oslobođenja općine Jajce. Neka nam je Bog na pomoći! šehidima el-Fatiha, rekao je on.

U današnjem programu učestvovao je Ilhan ef. Šabić koji je sve prisutne počastio s izvedbom poznate ilahije “Šehidi”, a kraj manifestacije obilježio je Orhan ef. Mahmutović učenjem ašera te šejh Ramiz ef. Bećirović ratni imam koji je kroz suze proučio dovu.

Svima je dobro poznato da je šejh Bećirović opremio i klanjao dženazu-namaz većini šehida s jajačkog kraja, a na ploči je uklesano 328 imena.

Voditeljica današnjeg program bila je Lejla Kasum.

Oslobođeni rubni dijelovi općine

Podsjećamo, operacija “Maestral” bila je prva značajnija operacija združenih snaga HV-a, HVO-a i Armije BiH.

Jajce je oslobođeno 13. rujna/septembra 1995. godine u vojno-redarstvenoj operaciji hrvatskih snaga, dok je sutradan Armija BiH zauzela neke teritorije naše općine kao što su: Vinac, Šerići, Kokići, Bikovine, Dogani pa sve do Kruščice.

(Jajce Online)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović