Preminula najveća vakifa sadašnjeg doba u Jajcu

Preminula najveća vakifa sadašnjeg doba u Jajcu

U 85. godini života danas u poslijepodnevnim satima preminula (preselila na ahiret) je Emina Mursel hanuma koja je poznata široj javnosti po svome dobročinstvu i dobrim djelima.

Prije rata sa svojim mužem Redžifom uvakufila je 70.000 KM za renoviranje džamije Esme sultanije, a njihovo dobročinstvo osjetio je MDD “Merhamet” koji im je u znak zahvalnosti dodijelio doživotnu člansku kartu.

Prije par godina ona je ponovo otvorila svoje srce i uvakufila novčana sredstva za potrebe Medžlisa Islamske zajednice Jajce.

Jedan dio tih sredstava je utrošen za kompleks džamije i vrtića na Volijaku koji slovi za jedan od najmodernijih vrtića na ovim prostorima, ali i šire. U znak zahvalnosti ovaj kompleks na Volijaku dobio je ime “Emina“.

 

Osim toga najveći dio tih sredstava utrošen je za džamije u Klikama, Katini, Skeli i za šehidsko mezarje u njenom rodnom selu u Kruščici. S punim pravom ona se smatra najvećom ženom vakifom u Jajcu poslije Esme sultanije.

Emina Mursel je dobitnica niza zahvalnica i priznanja za svoj nesebični doprinos za Islamsku zajednicu, a jedno od tih priznanja uručeno joj 2017. godine na manifestaciji “Dan Esme sultanije“.

Koordinatorice Medžlisa Islamske zajednice Jajce za ženski aktivizam redovno su posjećivale Eminu Mursel hanumu.

Dženaza-namaz i ukop Emine Mursel obavit će se, sutra, 12. septembra poslije ikindije-namaza (16.45 sati) na mezarju Baščeluci u Jajcu.

 

 

 

(Jajce Online/MIZ Jajce)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2023

Web realizacija: Sandro Nuhanović