Jajčani klanjali bajram-namaz na otvorenom (FOTO)

Jajčani klanjali bajram-namaz na otvorenom (FOTO)

Muslimani u dolini Plive i Vrbasa Kurban-bajram su dočekali klanjanjem bajram-namaza na 27. mjesta na području Medžlisa Islamske zajednice Jajce, koji obuhvata još dvije općine Jezero i Šipovo.

U samom gradu bajram je klanjan na šest lokacija i to na musali Varošnice, Esmi sultaniji, Hadadan, Sinan-begovoj, Ibrahim-begovoj te džamiji na Volijaku.

Centralna svečanost održana je na musali Vaoršnice i to drugi put, gdje je bajram-namaz predvodio i hutbu održao glavni imam Medžlisa IZ-e Jajce, prof. Zehrudin-ef.Hadžić.

Poštivajući sve epidemiološke mjere zbog pandemije koronavirusa, džamije su jutros otvorene 15 minuta pred bajram-namaz, a provedene su sve mjere zaštite, obavezna fizička distanca i nošenje zaštitne maske.

Kurban-bajram traje četiri dana i za njega se vezuju obred prinošenja žrtve Bogu, odnosno, obaveze klanja kurbana, te obred hadža, posjeta svetim mjestima u Mekki, zbog čega se ovaj bajram naziva i Hadžijski bajram. Ranije je u Bosni i Hercegovini kao i u našem gradu Jajcu naloženo otkazivanje masovnih bajramskih svečanosti i prijema, kao i drugih vjerskih manifestacija.

U nastavku pogledajte fotografije sa musale Varošnice:

(MIZ Jajce/Jajce Online)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović