Jasmin Burek i Mustafa Isaković na završnici ‘Dana Bošnjaka Šipova’

Jasmin Burek i Mustafa Isaković na završnici ‘Dana Bošnjaka Šipova’

Otvaranje manifestacije ‘Dana Bošnjaka Šipova’ počela je 23. jula mevludskim programom u Pljevi, džumom-namazom u Volarima, te nastavljena posjetom temeljima turbeta Đerzelez Alije u Gerzovu i mevludom u Bešnjevu.

Za danas je planiran završni dio ovogodišnje manifestacije, koje će biti upotpunjena revijalnim dijelom programa u kojem će učestvovati poznati bh. pjevač jajačkih korijena Jasmin Burek, Mustafa Isaković interpretatora Kur’ana, ilahija i kasida i mevluda te Melisa Mešić, Nejra Gromila i Hana Kunić. Program poćinje u 19 sati u haremu džamije u Šipovu.

Ovu manifestaciju već osmu godinu zaredom u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Jajce i džemata Šipova. Cilj manifestacije je veća afirmacija Bošnjaka šipovskog kraja u vjerskom i društvenom životu, kao i glas protiv njihove marginalizacije kako u ovom gradu tako i na cijelom području Republike Srpske.

Trenutno na području Šipova živi nešto više od 500 Bošnjaka.

Mjera opreza

Pandemija koronavirusa i mjere donesene u cilju zaštite građana utjecale su na organiziranje ovogodišnjih Dana Bošnjaka Šipova.

Svi programski sadržaji bili su prilagođeni trenutnom stanju zbog pandemije koronavirusa, a posjetitelji i večerašnjeg programa su pozvani na poštivanje mjera zaštite i drugih donesenih mjera preporučenih od nadležnih organa.

(Jajce Online)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2023

Web realizacija: Sandro Nuhanović