Hadžić: Interesdžije…

Hadžić: Interesdžije…

Piše: prof. Zehrudin ef. Hadžić, glavni imam MIZ Jajce

Nisu ulizice, ni izdajice, a ni kukavice, a radi interesa se ulizuju, izdaju i rizikuju. Ne spadaju ni u jednu od ovih kategorija, a svakoj su osnova, pokretač i energija.

Manipulatori ljudskih duša. Radi interesa mrze, radi interesa lažu, radi interesa tuđi i svoj ponos gaze. U njihovom pozdravu interes se čuje, u svakoj izgovorenoj riječi, u svakom pokretu se primjećuje.

Ima ih u sitnom šičaru i u svakom krupnom talu. Svaka mahala ih ima, šire svoj interes i nikada ne staju. Kao da se s interesom rode ili se kasnije s njime srode?! Kada zadovolje svoje interese ne staju, već s drugim interesdžijama interes udružuju.

Radi interesa čak kažu i da vole. Prevare dušu i srce slome! Radi interesa i vjernicima se zovu.
Kada radi interesa mrze i kada lažu, to nekako, jedno s drugim može pod istu kožu.

Ali kada radi interesa kažu da “vole”, i “vjernicima” se zovu, ne samo da slažu, već “ljubavlju” i “vjerom” to dokažu. Ljubav je izgubila ašk, vjera pobožnjaka a domovina svoga Bošnjaka.

Kada lični interes suviše primijećen postane-interesom zajednice se predstave. Kada interese svoje ne mogu da ostvaruju onda Vjeru, Domovinu i Ljubav svom interesu podređuju.

Sve je na ovome svijetu interes, pa čak i onaj svijet je interes. Ipak, interesdžije u svome interesu mjeru ni obraza nemaju.

(Jajce Online)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2023

Web realizacija: Sandro Nuhanović