Ispraćaj konjanika iz Jajca na Ajvatovicu (FOTO)

Ispraćaj konjanika iz Jajca na Ajvatovicu (FOTO)

U žarkoj želji i nadasve inspirativnom entuzijazmu i ljubavi viteških konjanika da ožive staru tradiciju ispraćaja konjanika nakon podne-namaza sa musale Varošnice u Jajcu je izvršena prozivka za viteške konjanike na vjersko-kulturnu manifestaciju Ajvatovica.

Glavni vođa povorke je Fikret Keljalić, bajraktar Mersudin Imamović, a ostali konjanici su: Edin Hozan, Enes Šahman, Mersudin Hrvačić, Minadir Ćosić, Selvir Hrvačić, Muamer Redžić, Selmir Kurić, Ahmed Vunić, Benjamin Vuković i Vahid Talić.

Prisutnima se obratio, a nakon toga i proučio hajr dovu za sve učesnike šejh Ramiz ef. Bećirović u svojstvu izaslanika glavnog imam prof. Zehrudina ef. Hadžića koji je opravdano bio odsutan sa današnje svečanosti. Ašare i odlomke iz časnog Kur’ana proučio je Amar ef. Keško te Alija Keško.

Na današnjoj ceremoniji posebno je bilo emotivno kada je predsjednik Ilmije MIZ Jajce Alija ef. Keško uručio prigodan poklon šejhu Bećiroviću za dugogodišnje učestvovanje na Ajvatovici, ali ove godine zbog pandemije nije u mogućnosti da ide.

Svečani ispraćaj konjanika ovogodišnju Ajvatovicu organizirao je Medžlis Islamske zajednice Jajce.

Duga tradicija

Nakon prolaska kroz stijenu i učenja dove, na platou Ajvatovice bit će održan svečani program manifestacije.

Ajvatovica je najveće dovište muslimana u Evropi i jedno od najstarijih u Bosni. Duboko je ukorijenjena u identitet Bošnjaka. Smještena je u podnožju planine Šuljage i udaljena sedam kilometara od starog grada Prusca. Ajvatovica je specifičnost bosanskih muslimana, jer ima autohtoni karakter.

Ne zna se pouzdano kada je prvi pohod Ajvatovici održan, ali se zna da je Ajvatovica dobila ime po Ajvaz-dedi, islamskom učenjaku i dervišu koji je u 15. vijeku u Bosnu došao s prostora današnje Turske. Nakon 1946. godine održavanje Ajvatovice bilo je zabranjeno, a tradicija je obnovljena 1990. godine. Jubilarna, 500. manifestacija održana je u junu 2010. godine.

Ajvaz Dedo, derviš i islamski učenjak koji se u 15. vijeku nastanio na prostoru današnjeg Prusca, nakon dugotrajne suše u ovom mjestu, 40 dana i 40 noćio učio je dovu na stjenovitom predjelu iznad kasabe. Prema predanjima o Ajvaz Dedi, četrdesetu noć od dolaska na dovište, stijena se razdvojila, a iz nje je potekla voda, koju i danas posjetioci Ajvaz Dedine stijene imaju priliku okusiti.

Ajvaz-dedino dovište danas je mjesto susreta desetina hiljada muslimana iz BiH, regiona, Evrope i Azije.

(Jajce Online/MIZ Jajce)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović