Lejla Kasum: Droga- problem i izazov modernog doba

Lejla Kasum: Droga- problem i izazov modernog doba

Moderno vrijeme i razvoj zapadne civilizacije, iz dana u dan servira nam nove stilove, nove trendove, novi vid civilizacije, postavljajući materijalističku filozofiju života u prvi plan. Istinske vrijednosti jednog čovjeka gube svoj značaj, nestaju, dobivajući posebne etikete kao vrline jednog čovjeka, koje nisu “cool” ili nisu u “trendu” s ostatkom populacije modernog društva.

Upravo zato, izazov modernog svijeta jeste suočavanje s problemima ovisnosti i suzbijanje istih. U moru raznih načina ovisnosti, jedna od najzastupljenijih jeste ovisnost o raznim vrstama droga.

Zloupotreba različitih vrsta opojnih droga i bolest ovisnosti o drogi kao njena posljedica, zastupljene su u svim društvenim slojevima, pogađaju sve društvene zajednica kao i cjelokupno društvo.

U cilju jačanja svijesti, djelovanja i suzbijanja ove ovisnosti, UN je proglasio  26. juni kao Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe droga i nezakonite trgovine drogama.

Govoriti, pisati i promovisati ovu problematiku obaveza je cijelog društva.

Kroz cjelokupan životni put na dunjaluku, insan vodi borbu protiv najezde raznih bolesti ovisnosti koje dolaze kao rezultati neodgovornog, neracionalnog i nesuštinskog načina života. Protiv zla, kao najsnažnije oružje čovjeku je objavljena vjera, kao jedini pravi vodič kroz sve dunjalučke izazove. Vjera u Uzvišenoga, Koji je stvorio ovaj svijet, Koji je stvorio nas, Kojem ćemo se svi vratiti, najvažnija i najdjelotvornija je prevencija i brana u borbi protiv ovisnosti. Društvo koje se vodi vjerom i njenim načelima osigurava sebi šansu da ne bude zaraženo virusom bolesti ovisnosti.

Linije odbrane ne postavljajmo na samu granicu, nego ih pomjerimo daleko ispred. Odgajajmo svoju djecu u vjeri još dok su u vrtićima ili osnovnim školama, kako bi se navikli na poštivanje i postojanje vrhovnog autoriteta- Uzvišenog Allaha dž.š..

Promocija zdravlja nije obaveza samo zdravstvenog segmenta našeg društva, nego cjelokupnog društva i njegovih zajednica, na način da zajedničkim snagama izgrađujemo životnu sredinu čiji će članovi biti potpuno zdrave, kreativne, psihički i duhovno ostvarene osobe.

Kao najljepša i najčistija vjera, naš Islam nam nudi koncepiran način života gdje čovjek vodeći se islamskim načelima, postaje zdrava, kreativna i s visokim moralnim stepenom osoba, a kao takva i koristan član svoje zajednice i Muhammedovog Ummeta.

Ya Rabbi molim Te pomozi sve one koji traže pomoć u Tvojoj milosti!

Amin!

(MIZ Jajce/Lejla Kasum)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović