Ispraćaj konjanika iz Jajca na Ajvatovicu

Ispraćaj konjanika iz Jajca na Ajvatovicu

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Jajce, konjanici iz Jajca u subotu će krenuti ka Pruscu kod Donjeg Vakufa, gdje će biti održana centralna manifestacija 510. ”Dani Ajvatovice”.

U toku su prijave konjanika, a do sad je učešće potvrdilo 11, koji će učestvovati na ovoj tradicionalnoj manifestaciji.

Mjere opreza

Grupa konjanika obučenih u tradicionalnu nošnju poslije podne-namaza krenut će ka Ajvatovici, najvećem muslimanskom dovištu u Evropi. Na putu ka Ajvaz – dedinoj stijeni u subotu, 27. juna kroz Donji Vakuf pridružit će se defileu ovogodišnje ajvatovačke konjice.

Pandemija koronavirusa i mjere donesene u cilju zaštite građana utjecale su na organiziranje ovogodišnjih Dana Ajvatovice. Svi programski sadržaji prilagođeni su trenutno stanju zbog pandemije koronavirusa, a posjetitelji su pozvani na poštivanje mjera zaštite i drugih donesenih mjera preporučenih od nadležnih organa.

Pohod ka Ajvatovici i prolazak vjernika kroz Ajvaz-dedinu stijenu, uz prigodan vjerski program, planiran je za nedjelju 28. juni.

Duga tradicija

Ajvatovica je najveća vjerska i kulturna manifestacija Bošnjaka koja trajno podsjeća na veliku pobožnost i požrtvovnost Ajvaz-dede u nastojanju da učini dobro djelo i pomogne ljudima. Legenda o Ajvaz-dedi i odlazak na dovište kod njegove stijene tradicija je koja vjekovima živi i prenosi se s generacije na generaciju kod bosanskih muslimana.

Prema predanjima, Ajvaz-dedo, islamski učenjak i derviš, nakon što se nastanio u Pruscu u 15. stoljeću, nakon dugotrajne suše 40 dana i noći učio je dovu za vodu, na stjenovitom predjelu iznad kasabe. Prema predanjima, 40. noći se stijena na dovištu razdvojila te je iz nje potekla voda.

(MIZ Jajce)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović