Ispraćaj konjanika iz Jajca na Ajvatovicu

  •  
  •  

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Jajce, konjanici iz Jajca u subotu će krenuti ka Pruscu kod Donjeg Vakufa, gdje će biti održana centralna manifestacija 510. ”Dani Ajvatovice”.

U toku su prijave konjanika, a do sad je učešće potvrdilo 11, koji će učestvovati na ovoj tradicionalnoj manifestaciji.

Mjere opreza

Grupa konjanika obučenih u tradicionalnu nošnju poslije podne-namaza krenut će ka Ajvatovici, najvećem muslimanskom dovištu u Evropi. Na putu ka Ajvaz – dedinoj stijeni u subotu, 27. juna kroz Donji Vakuf pridružit će se defileu ovogodišnje ajvatovačke konjice.

Pandemija koronavirusa i mjere donesene u cilju zaštite građana utjecale su na organiziranje ovogodišnjih Dana Ajvatovice. Svi programski sadržaji prilagođeni su trenutno stanju zbog pandemije koronavirusa, a posjetitelji su pozvani na poštivanje mjera zaštite i drugih donesenih mjera preporučenih od nadležnih organa.

Pohod ka Ajvatovici i prolazak vjernika kroz Ajvaz-dedinu stijenu, uz prigodan vjerski program, planiran je za nedjelju 28. juni.

Duga tradicija

Ajvatovica je najveća vjerska i kulturna manifestacija Bošnjaka koja trajno podsjeća na veliku pobožnost i požrtvovnost Ajvaz-dede u nastojanju da učini dobro djelo i pomogne ljudima. Legenda o Ajvaz-dedi i odlazak na dovište kod njegove stijene tradicija je koja vjekovima živi i prenosi se s generacije na generaciju kod bosanskih muslimana.

Prema predanjima, Ajvaz-dedo, islamski učenjak i derviš, nakon što se nastanio u Pruscu u 15. stoljeću, nakon dugotrajne suše 40 dana i noći učio je dovu za vodu, na stjenovitom predjelu iznad kasabe. Prema predanjima, 40. noći se stijena na dovištu razdvojila te je iz nje potekla voda.

(MIZ Jajce)


  •  
  •