U Jajcu održana promocija knjige o Srebrenici i izložba slika ‘Bosnom gizdavom’ (FOTO)

U Jajcu održana promocija knjige o Srebrenici i izložba slika ‘Bosnom gizdavom’ (FOTO)

U okviru manifestacije „510. Dani Ajvatovice“, večeras je u Jajcu održana promocija knjige “Srebrenica, zaboraviti ne smijem, halaliti neću!”, autora Hasana Hasanovića te izložba “Bosnom gizdavom”, autorice Enise Meštrovac, piše Jajce Online.

Svoja bolna iskustva Hasan je opisao u svojoj knjizi koja je po prvi put ugledala svoje svjetlo upravo u našem gradu.

On je iz mjesta Likari, kao dvadesetdvogodišnjak, preživio je genocid u Srebrenici. U koloni Marša smrti krenuo je s braćom Hajrom i Hasibom. Svojoj majci prilikom polaska obećao je da će na slobodnu teritoriju prijeći bar dvojica od trojice njenih sinova. Međutim, brat Hajro ubijen je odmah u blizini Buljima.

Nakon vijesti da je ubijen Hasan se vratio da potraži brata. Našao ga je mrtva kako leži nepomično s tri prostrjelne rane. Prekrio ga je granjem i nastavio put dalje s bratom Hasibom

-Velika mi je čast sto se promocija moje prve knjige dogodila u Jajcu, iako mi je namjera bila da to bude u Srebrenici jer se tiče moga grada. Osim priče smrti moga babe, dvojice braće, opisao sam i smrt najmlađe osobe u mojoj porodici. Radi se o dvogodišnjoj daidžišnji Selmedini, a nju su pacovi pojeli jer nije imao ko da je ukopa. Ko bude čitao ovu knjigu želim da bude opomenut, da se nikad nikome ne dogodi nešto slično, emotivno je kazao Hasanović.

Hasanović je naglasio da se genocid za njega nije desio samo u Srebrenici, genocid se dogodio i u Prijedoru, Kozarcu, Višegradu, Foči…

Kao promotor njegove knjige bio je i mr. Rašid Kasumović, koji kaže da Hasan svjedoči i navodi nas na pravi put koji je jedini ispravan i humani. Prvi put je usmeni, dok je drugi puno bolji jer je pisani te ostaje kao pečat za nove generacije.

-Ova njegova knjiga je svjedočenje o vremenu i prostoru stradanju i genocidu, ali i jedna ljudska priča i sudbina. Svaki čovjek od nas ima neku priču, ali smoći toliko snage da se jedna ovakva priča prijeđe na papir i da je podijeli s cijelim svijetom, za mene je jedan herojski čin, istekao je Kasumović.

Recenzent Hasanove knjige bila je književnica Senada Pindro koja je namjenski došla iz Njemačke kako bi uveličala ovu promociju.

-Zahvalan sa svima što su došli i uveličali ovu promociju. Čitajući ovo njegovo djelo uvidjela sam koliko su ljudi imali volje, entuzijazma i želje da brane Bosnu i Hercegovinu da bi mi danas bili slobodni i imamo ono sto imamo, rekla je Pindro, koje je naglasila da je u suzama čitala njegovu knjigu.

Sve prisutne recitacijama i čitanjem odlomaka iz Hasnove knjige počastio je Mujo Trako iz Viteza.

Izložba slika

Nakon promocije knjige u hoku Općine Jajce priličena je izložba “Bosnom gizdavom”, autorice Enise Meštrovac, koja je bila humanitarnog karaktera. Sav novac od prodaje slika bit će uručen studentima u potrebi.

Enisa Meštrovac porijeklom je iz Bugojna, rođena 1985. godine, a svršenica je Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu. Ona je ujedno majka dvije djevojčice i jednog dječaka, supruga uglednog imama našeg Jajčanina efendije Saliha, kao i muallima u MIZ Sarajevo.

-Ova izložba će ostati uvijek posebna, koliko se god dogodi drugih izložbi ova će ostati u lijepom sjećanju. Pored silnih obaveza, volim da budem korisna kako sebi, svojoj porodici tako i široj društvenoj zajednici. Nakon brojnih humanitarnih akcija u kojim sam učestvovala, znala sam se zapitati zašto ne bih sama počela da radim i stvaram. Moja namjera je da ove slike i sama sredstva od prodaje doniram u humanitarna svrhe za studente slabijeg materijalnog stanja. Slike su inspirisane motivima Bosne i Hercegovine, jer tradicija je nešto sto ja njegujem u svome domu i životu. Ne želim da zapostavim niti zaboravim, te nastojim da odgajam djecu u duhu naše tradicije, rekla je Meštrovac, koja je prisutne počastila s izvedbom jedne ilahije i pjesme.

Moderator večerašnje promocije knjige i izložbe bio je Mevzudin Duranović. Ova dva programska sadržaja uz Muftijstvo travničko organizirao je Medžlis Islamske zajednice Jajce.

(Jajce Online/MIZ Jajce)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović