Jajce: Sutra promocija knjige o Srebrenici i izložba slika ‘Bosnom gizdavom’

Jajce: Sutra promocija knjige o Srebrenici i izložba slika ‘Bosnom gizdavom’

Tradicionalno-vjersko i kulturna manifestacije Ajvatovica je projekat koji se izvodi u gradovima SBK-a, a tri programska sadržaja bit će održana i u našem gradu Jajcu.

Prvi sadržaj planiran je sutra u velikoj sali Općine Jajce kada će biti upriličena promocija knjige “Srebrenica, zaboraviti ne smijem, halaliti neću!”, autora Hasana Hasanovića.

Promotori ove veoma potresne ispovijesti bit će Avdo Huseinović, mr. Rašid Kasumović i Elmedina Muftića, a promocija je zakazana za 18 sati.

Hasan Hasanović iz mjesta Likari, kao dvadesetdvogodišnjak, preživio je genocid u Srebrenici. U koloni Marša smrti krenuo je s braćom Hajrom i Hasibom. Svojoj majci prilikom polaska obećao je da će na slobodnu teritoriju prijeći bar dvojica od trojice njenih sinova.

Međutim, brat Hajro ubijen je odmah u blizini Buljima. Nakon vijesti da je ubijen Hasan se vratio da potraži brata. Našao ga je mrtva kako leži nepomično s tri prostrjelne rane. Prekrio ga je granjem i nastavio put dalje s bratom Hasibom.

Nadomak slobodne teritorije u jeku jakog granatiranja kolone njegov brat Hasib zadobio je smrtonosne rane. Uspio je živjeti još devet sati nakon toga, a onda je umro. Uz pomoć komšija Hasan nosi tijelo svog mrtvog brata sve do slobodne teritorije.

Izložba slika

Nakon promocije knjige bit će upriličena i izložba “Bosnom gizdavom”, autorice Enise Meštrovac. Uvodničar će biti Mevzudin Duranović, a izložba će početi u 19 sati.

Enisa Meštrovac porijeklom je iz Bugojna, rođena 1985. godine, a svršenica je Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu. Ona je ujedno majka dvije djevojčice i jednog dječaka, supruga uglednog imama našeg Jajčanina efendije Saliha, kao i muallima u MIZ Sarajevo.

Također je aktivni član i solistica hora MIZ Sarajevo, te aktivistkinja Aktiva žena MIZ Sarajevo. Učesnica je na takmičenjima i večerima Kur’ana.

Akter na realizaciji dokumentarnog filma “Ženski muslimanski običaji” u saradnji sa Copenhagen univerzitetom i mnogim drugim projektima koji oslikavaju položaj žene ili su potpora njenoj afirmaciji u društvu.

Treći sadržaj

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Jajce, u petak će konjanici, poslije podne-namaza s musale Varošnice krenuti u pohod na Ajvatovicu, gdje će idućeg vikenda biti održana centralna manifestacija 510. Dani Ajvatovice u Pruscu.

(Jajce Online/MIZ Jajce)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović