Simbolično obilježavanje šehidskog mevluda u Bučičima

Simbolično obilježavanje šehidskog mevluda u Bučičima

U Vakfijja džamiji u Bučićima, MIZ Jajce danas je održan tradicionalni šehidsko-vakifski mevlud. Iako zbog pandemije koronavirusa manji broj džematlija je pokazao da nisu zaboravili šehide, njihovu žrtvu za Islam, kao ni svoju tradiciju.

Tradicija ovog mevluda je veoma duga i u vrijeme od 1948-1992. godine, to je bio vakifski mevlud, a poznato je da je Dnoluka vakuf dobrotvora Gazi Husrev-bega, a poslije agresije na Bosnu i Hercegovinu se obilježava kao šehidsko-vakifski mevlud.

-Kada se ljubav svede na požudu, iskrenost zamjeni pohlepa, prijateljstvo postane interes, pravda bude ravnodušna, istina zašuti,  dobro djelo zaboravi, vjera zloupotrijebi, ni tad ne odustaj i trudi se jer istinska vrijednost nikada ne prolazi, između ostalog rekao je glavni imam prof. Zehrudin-ef. Hadžić.

Šehidsko-vakifski mevlud u Bučićima je jedan u nizu šehidskih mevluda koji se održavaju na području Medžlisa iZ-e Jajce. U toku godine održi se i 13 šehidskih mevluda, koji su prilika da se osvježe sjećanja na najbolje sinove BiH kao i na civilne žrtve rata.

S ovim aktivnostima MIZ Jajce želi da oživi kulturu sjećanja, probudi kolektivnu svijesti kao i memorizacija kulture.

(MIZ Jajce)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović