MIZ Jajce: Završena manifestacija ‘Spomen njima, po(r)uka nama’ (FOTO)

MIZ Jajce: Završena manifestacija ‘Spomen njima, po(r)uka nama’ (FOTO)

Manifestacija obilježavanja zločina na području Medžlisa Islamske zajednice Jajce pod nazivom „Spomen njima, po(r)uka nama”, odnosno Dani obilježavanja šehidskog mevluda i zločina na području Jajca, Jezera i Šipova, danas se završila prigodnim programom na Centralnom spomen-obilježju šehidima i poginulim borcima.

Sve prisutne pozdravio je predsjednik Organizacije šehida i poginulih boraca općine Jajce, Smajo Nuhanović koji je prije same svečanosti položio cvijeće na spomen-obilježju na kojem je uklesano 328 imena koji su dali svoje živote za našu slobodu.

-U svoje lično i u ime naše organizacije želim se svima zahvaliti koji su došli i svojim prisustvom oživjela sjećanja na naše najbolje sinove BiH, kratko je rekao Nuhanović.

Generalni pokrovitelj i organizator manifestacije ove kao i prethodnih godina bio je Medžlis Islamske zajednice Jajce, a prisutnima se obratio glavni imam prof. Zehrudin ef. Hadžić.

-Šahid je vječna titula, šehid je vječni svjedok na ovom i onom svijetu. Oni su svjedoci za nas ili protiv nas, a to sve zavisi od nas kako postupamo prema njihovim porodicama, jetimima i kako postupamo prema Bosni i Hercegovini. Nije prilika da samo današnja manifestacija ili Dan šehida da ih se sjećamo, oni su ginuli svaki dan i zato ih se moramo sjećati svaki dan, rekao je Hadžić koji se nada da će se popraviti stanje i da će nam biti bolje u našoj zajednici i domovini.

Iako je dobio poziv reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović nije mogao prisustvovati na današnjoj manifestaciji, ali kao njegov izaslanik bio je Ahmed ef. Adilović, muftija travnički.

-Naša vjera od nas traži da mi gradimo suživot u našoj Bosni i Hercegovini, mi radimo na tome i trebam da radimo. Nikada nećete ćuti od nas predstavnika naše Islamske zajednice da se treba svetiti ili da ne treba suživot i da s drugim ljudima ne živimo, poslujemo i saradujemo. Sve je ovo je prirodno i ljudsko i normalno je sve to da radimo, a to nam naša vjera nalaze da gradimo pozitivne stvari. U tom smislu trebamo uložiti napore da ova zemlja bude lijepo uređena, bude pravedna, moderna na zadovoljstvo sviju nas, da se svačija prava poštuju i niko ne bude ugrožen. Nikada ni prema nikome da se urodi nekome što se dešavalo 1992. i 1995. godine., moramo izgrađivati bolju budućnost, a to je obveza nas kao vjernika i pametnih ljudi, rekao je Adilović.

U džamiji Esme sultaniji šejh Ramiz ef. Bećirović proučio je Yasim i tevhid, dok je Orhan Mahmutović ašere na samom kraju ceremonije.

Podsjećamo, u sklopu ove manifestacije prigodan program se održao Kokićima, Cvitoviću, Pšeniku, Šipovu i Jezeru.

Brojen aktivnosti

U toku godine na području jajačkog Medžlisa održi se i 13 šehidskih mevluda, koji su prilika da se osvježe sjećanja na najbolje sinove BiH kao i na civilne žrtve rata.

S ovim aktivnostima MIZ Jajce želi da oživi kulturu sjećanja, probudi kolektivnu svijesti kao i memorizacija kulture. Medžlis Islamske zajednice Jajce izdao dvije knjige na temu o ratnim dešavanjima, a to su „Zločini nad Bošnjacima Jajca, Jezera i Šipova, 1992-1995.” i „Vječna pouka – monografija šehida i poginulih boraca Jajce 1992-1995.”.

(Jajce Online)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović