Obilježena 28. godišnjica stradanja Bošnjaka u Jezeru kod Jajca

Obilježena 28. godišnjica stradanja Bošnjaka u Jezeru kod Jajca

U okviru manifestacije Medžlisa Islamske zajednice Jajce „Spomen njima, po(r)uka nama”, u opštini Jezero danas je obilježena 28. godišnjica od stradanja Bošnjaka s ovog područja.

Simboličnim bacanjem cvijeća u rijeku Plivu, te učenjem fatihe kao i prigodnim odata je počast za 57 nevine žrtve Jezera, Ljoljića i Čerkazovića.

-Ako zločin zaboravimo onda se sa zločinom pomirimo. Ako se sa zločinom pomirimo onda se na zločin naviknemo. Ako se na zločin naviknemo onda nam se zločin ponovi. Nikada više nikome da se ne dogodi i ne ponovi, kazao je prof. Zehrudin ef. Hadžić, glavni imam MIZ Jajce.

Tragaju za najmilijima

Tog kobnog 3.juna i 9.septembra 1992. godine ubijane su žene, djeca, starci pa čak i cijele porodice. Do sada je pronađeno, identificirano te ukopano 39 žrtava, dok se traga još za 18 mještana.

-Za ubijene u Jezeru još uvije niko nije odgovara, ali ovim putem apalujem na sve nadležne institucije da nam pomognu, naše sugrađane sahranimo na dostojanstven način, a zločine da stigne kazna, rekao je Mirsad Omerinović, predstavnik Udruženja građana „3. juni“ iz Jezera.

Kao i prethodnih godina niko se nije odazvao s većih nivoa ni ove godine, a Bošnjaci Jezera su zabravljeni i od Sarajeva, ali i Banja Luke. Jedina veza s Federacijom odvija se preko jajačkog Medžlisa i Općine Jajce.

-Mi do Sudnjeg dana moramo biti svjesni na zločin koji su se dogodili i biti spremni da se nikad da se to nikad ne ponovi, rekao je općinski načelnik Jajca Edin Hozan, koji svake godine dođe u Jezero i pruži podršku Bošnjacima.

Brojni mještani Jezera kao i svi prisutni predvođeni sa jezeračkim imamom Seminom ef. Česom posjetili su šehidska mezarja.

-Današnjim danom mi se prisjećamo na nemile događaje, a našim prisjećanjem otklanjamo naš zaborav. Našim sjećanjem budimo uspomenu i nadu da se ovakvi nešto nikad nikome ne dogodi, rekao je Česo.

Pušteni na slobodu

Sud BiH je izrekao prvostepene presude bivšim pripadnicima rezervnog sastava milicije RS Miloradu Saviću, Mirku (Špire) Pekezu i Mirku (Mile) Pekezu.

Odlukom Ustavnog suda BiH od 22. oktobra 2013. godine ukinuta je drugostepena presuda Pekezu i drugima zbog pogrešne primjene krivičnog zakona. Puštanjem 18. novembra 2013. godine došlo je do traumatizacije preživjelih i porodica ubijenih.

(Jajce Online)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović