Sutra 28. godišnjica zločina nad Bošnjacima u Jezeru

Sutra 28. godišnjica zločina nad Bošnjacima u Jezeru

DCIM100MEDIADJI_0093.JPG

U okviru manifestacije Medžlisa Islamske zajednice Jajce „Spomen njima, po(r)uka nama”, u opštini Jezero sutra će se obilježiti 28. godišnjica od stradanja Bošnjaka s ovog područja.

Simboličnim bacanjem cvijeća u rijeku Plivu, te učenjem fatihe kao i prigodnim vjerskim programom u 12 sati bit će odata je počast za 57 nevine žrtve Jezera, Ljoljića i Čerkazovića.

Tog kobnog 3. juna i 9. septembra 1992. godine ubijane su žene, djeca, starci pa čak i cijele porodice. Do sada je pronađeno, identificirano te ukopano 39 žrtava, dok se traga još za 18 mještana.

Pušteni na slobodu

Sud BiH je izrekao prvostepene presude bivšim pripadnicima rezervnog sastava milicije RS Miloradu Saviću, Mirku (Špire) Pekezu i Mirku (Mile) Pekezu.

Odlukom Ustavnog suda BiH od 22. oktobra 2013. godine ukinuta je drugostepena presuda Pekezu i drugima zbog pogrešne primjene krivičnog zakona. Puštanjem 18. novembra 2013. godine došlo je do traumatizacije preživjelih i porodica ubijenih.

Bijela ruža ili cvijet “Sjećanja” postao je neslužbeni simbol u znak sjećanja na žrtve genocida koji se dogodio na području općine Jezero, a osmislila ga je Amela Iskrić-Hadžić diplomirani inžinjer arhitekture.

Upravo nošenjem ovog jezeračkog cvijeta želi se poslati poruka širom Bosne i Hercegovine da se genocid neće zaboraviti.

Završni dio manifestacije

U sklopu ove manifestacije prigodan program će se održati danas u Kokićima i Šipovu, dok se prethodnih dana oživjela sjećanja na šehide u Bulićima, Cvitoviću i Pšeniku. Završni dio manifestacije planiran je za 7. juni kada će se odati počast i poručiti dova na Centralnom spomen-obilježju šehidima i poginulim borcima općine Jajce.

U toku godine na području jajačkog Medžlisa održi se i 13 šehidskih mevluda, koji su prilika da se osvježe sjećanja na najbolje sinove BiH kao i na civilne žrtve rata. S ovim aktivnostima MIZ Jajce želi da oživi kulturu sjećanja, probudi kolektivnu svijesti kao i memorizacija kulture.

Medžlis Islamske zajednice Jajce izdao dvije knjige na temu o ratnim dešavanjima, a to su „Zločini nad Bošnjacima Jajca, Jezera i Šipova, 1992-1995.” i „Vječna pouka – monografija šehida i poginulih boraca Jajce 1992-1995.”.

(Jajce Online)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović