Jajce: Počinje manifestacija ‘Spomen njima, po(r)uka nama’

Jajce: Počinje manifestacija ‘Spomen njima, po(r)uka nama’

Manifestacija obilježavanja zločina na području Medžlisa Islamske zajednice Jajce pod nazivom „Spomen njima, po(r)uka nama”, odnosno Dani obilježavanja šehidskog mevluda i zločina na području MIZ Jajce počet će u subotu, 30. maja u džematu Pšenik.

Tom prilikom na Spomen-obilježju u 14 sati proučit će se Jasin i dova šehidima i Hazimu Šahmanu koji je prilikom poslijeratnog povratka zapaljen na kućnom pragu 3. avgusta 1997. godine.

Sutradan, u nedjelju je predviđen isti program u džematu Cvitović, s početkom od 14 sati.

U petak, 5. juna predviđena je džuma- namaz u džematu Kokići, dok će se u večernjim satima u haremu džamije u Šipovu proučit dova za sve šehide ovog kraja.Ova tradicionalna manifestacija bit će održana 6. juna i u Jezeru u 12 sati, simboličnim “bacanjem” cvijeća u rijeku Plivu, učenjem Fatihe i posjetom lokalnom mezarju “Musala”. U Jezeru je 1992. godine od zločinačke ruke ubijeno 57 nevinih osoba, dok se za njih 18 još uvijek traga.

[embedded content]

Završni dio manifestacije planiran je za 7. juni kada će se odati počast i poručiti dova na Centralnom spomen-obilježjU šehidima i poginulim borcima općine Jajce.–Pozivamo članove džematskih odbora, kao i predstavnike društvene zajednice da na simboličan način obilježimo sadržaje manifestacije! Zbog epidemije okupljanje građana nije preporučeno, te vas molimo da budete odgovorni i poštujete mjere, naveli su organizatori manifestacije, MIZ Jajce i Udruženje “3. juni” iz Jezera.

Dvije knjige

Na području jajačkog Medžlisa u toku jedne godine održi se i 13 šehidskih mevluda, koji su prilika da se osvježe sjećanja na najbolje sinove BiH kao i na civilne žrtve rata. S ovim aktivnostima MIZ Jajce želi da oživi kulturu sjećanja, probudi kolektivnu svijesti kao i memorizacija kulture.

Osim toga MIZ Jajce je izdao dvije knjige na temu o ratnim dešavanjima, a to su: “Zločini nad Bošnjacima Jajca, Jezera i Šipova, 1992-1995.” i “Vječna pouka – monografija šehida i poginulih boraca Jajce 1992-1995.”.

(Jajce Online/MIZ Jajce)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović